Ukrajina se priprema za slučaj neuspjeha pregovora o tranzitu ruskog plina

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ukrajina je pripremila plan djelovanja za slučaj neuspjeha pregovora s Rusijom o tranzitu plina u Europu, izjavila je zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Elena Zerkal, prenosi agencija Ukrinform.

Po njezinim riječima, Kijev se po prestanku važenja tekućeg ugovora s Gazpromom o uporabi ukrajinskog plinskog transportnog sustava za tranzit plina u Europu koji istječe krajem godine, namjerava pridržavati svoga “plana A”, odnosno ratificirati nove priloge Sporazuma o pridruživanju s Europskom unijom, o integraciji Ukrajine u energetski prostor i učiniti ih pravno obvezujućim.

Međutim, ukrajinske vlasti imaju i rezervni plan, istaknula je Zerkal.

Kijev je, po njezinim riječima, dobro naučio lekciju iz plinske krize 2009. godine te stoga s partnerima priprema preventivne mjere za slučaj neuspjeha pregovora.”Razradili smo naš vlastiti plan, uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država”, rekla je Zerkal, ne otkrivajući detalje.

U siječnju je u Bruxellesu održan trostrani sastanak Rusije, Ukrajine i Europske komisije, na kojemu su razmotrena pitanja provoza ruskoga plina kroz Ukrajinu po isteku 2019. godine, kada na snazi više ne bude ugovor između ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza.

EK je predložio potpisivanje ugovora na više od deset godina, ali konkretan dogovor nije postignut.

Ruske vlasti više su puta istaknule da će se tranzit kroz Ukrajinu nastaviti, bude li to ekonomski opravdano.

Premijer Dmitrij Medvedev naveo je niz uvjeta za nastavak provoza ukrajinskom rutom: uređenje odnosa među zainteresiranim kompanijama, povoljne ekonomske parametre i stabilnu političku situaciju.

Međutim, ruski ministar energetike  Aleksandar Novak izjavio je da je za sada tranzit kroz Ukrajinu znatno skuplji nego drugim pravcima.

Uz skori prestanak važenja ugovora s Gazpromom, Urajincima na ruku ne ide ni gradnja dvaju plinovoda koji zaobilaze Ukrajinu u izvozu ruskog plina u Europu, a to su Sjeverni tok 2 i Turski tok.

Komentiraj