FaH

Ukrajina postigla dogovor s vjerovnicima oko 18 milijarda dolara duga

Ukrajina je postigla dogovor s najvažnijim vjerovnicima o ublažavanju otplate 18 milijarda američkih dolara duga, objavili su u četvrtak ukrajinski dužnosnici.

Dogovor, koji uključuje otpis 20 posto glavnice, kruna je višemječnih napetih pregovora kojima se želi pomoći Ukrajini da nastavi provoditi MMF-ov program pomoći, pokriti manjak sredstava i spriječiti stečaj.

Dogovoru se protivila jedino Rusija, veliki ukrajinski vjerovnik, koja i dalje traži punu isplatu 3 milijarda dolara vrijedne euroobveznice koja dospijeva na naplatu u prosincu.

 

 

  • Ukrajina je kazala da će joj se zahvaljujući dogovoru rate u iduće četiri godine smanjiti za 11,5 milijarda dolara.

 

 

Vjerovnici su pristali na malo povećanje kupona za većinu obveznica na 7,75 posto i produljili im rok dospijeća za četiri godine. To moraju prihvatiti i vjerovnici izvan skupine koja je pregovarala.

Ukrajina je kazala da će joj se zahvaljujući dogovoru rate u iduće četiri godine smanjiti za 11,5 milijarda dolara.

To će osloboditi novac za borbu protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje, pomoć siromašnima, kupnju ruskog plina tijekom zime i stabilizaciju valute, navodi ukrajinsko ministarstvo financija.

“Svi su dobro prošli ovim dogovorom (…) Ovo je situacija u kojoj svi dobivaju”, rekla je ministrica financija Natalija Jareško.

Komentiraj