Ukrajina optužuje Rusiju za oživljavanje “genocidne” Staljinove taktike. Nakon 90 godina Holodomor zamjenjuje hlodnomodor

 

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Rusiju da koristi “genocidnu” taktiku sovjetskog vođe Josipa Staljina i da pokušava “eliminirati” ukrajinski narod, javlja Sky.

U Kijevu se obilježava 90. godišnjica gladi koja je ubila milijune Ukrajinaca u zimi 1932.-33. U studenom 1932. Staljin je poslao policiju da zaplijeni sve žito i stoku s novo kolektiviziranih ukrajinskih farmi, uključujući i sjeme potrebno za sadnju sljedećeg usjeva.

Sljedećih mjeseci milijuni ukrajinskih seljaka umrli su od gladi. Poznat je kao Holodomor – što se otprilike prevodi kao “smrt glađu” – a povjesničar Sveučilišta Yale Timothy Snyder opisao ga je kao “jasno smišljeno masovno ubojstvo”.

U priopćenju objavljenom u subotu, ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova reklo je: “Na 90. obljetnicu Holodomora 1932.-1933. u Ukrajini, ruski genocidni agresorski rat ima isti cilj kao i tijekom genocida 1932.-1933.: eliminaciju ukrajinske nacije i svoju državnost.”

Predsjednik Vladimir Zelenski, govoreći o ruskim napadima na ukrajinsku infrastrukturu, rekao je: “Nekada su nas htjeli uništiti glađu – sada mrakom i hladnoćom.

Komentiraj