Ukrajina optužuje MOO da je promotor rata

Ukrajinsko predsjedništvo optužilo je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) kako je promotor rata jer razmatra mogućnost da ruskim sportašima odobri sudjelovanje na Olimpijskim Igrama 2024. godine pod neutralnom zastavom.

“MOO je promicatelj rata, ubojstava i razaranja te sretno gleda Rusiju kako uništava Ukrajinu, a Rusiji platformu za promicanje genocida nad Ukrajincima”, napisao je na svom Twitteru savjetnik predsjednika Mykhailo Podolyak, koji je osobno ciljao na predsjednika MOO-a Thomasa Bacha.

“Očito je da novac, kojim se kupuje olimpijsko licemjerje ne miriše na ukrajinsku krv. Zar ne, gospodine Bach”?.

Od veljače prošle godine Ukrajina je pod ruskom invazijom, a Kijev zahtijeva da se sportašima iz Rusije i Bjelorusije zabrani sudjelovanje na Olimpijskim Igrama u Parizu 2024. godine.

MOO priopćio je kako razmatra mogućnost da im se dopusti sudjelovanje pod neutralnom zastavom, a Rusi i Bjelorusi isključeni su iz većine međunarodnih natjecanja od početka invazije.

Ovi prijedlozi izazvali su bijes kod Ukrajinaca. Predsjednik Volodimir Zelenski osudio je licemjerje MOO-a i pozvao Thomasa Bacha da posjeti Bahmut, koje je jedno od žarišta u ratu sa Rusijom.

U svom dnevnom obraćanju istaknuo je da je o tome napisao pismo francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

“Olimpizam i terorističke države ne smiju se križati”, rekao je Zelenski kada mu je ukrajinski ministar sporta zaprijetio da će bojkotirati Olimpijske igre 2024. godine.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]