Ukrajina obilježava 82. godišnjicu pokolja Židova u Babinom Jaru, Zelenski poručio: “Jako je važno uvijek se sjećati povijesti, ne zaboraviti”

Autor:

epa10559907 Ukrainian President Volodymyr Zelenski during a meeting with Polish prime minister in the Chancellery in Warsaw, Poland, 05 April 2023. This is Zelensky's first official visit to Poland since Russia's invasion of Ukraine. Bilateral relations and cooperations will top the agenda during the presidents' meeting.  EPA/Rafal Guz POLAND OUT

EPA/Rafal Guz

Ukrajina je obilježila u petak 82. godišnjicu masovnog ubojstva, uglavnom Židova, u Kijevu pod okupacijom nacista uz poziv da se ne zaboravi i ne ponovi taj događaj. 

Nacističke snage ubile su gotovo 34.000 židovskih muškaraca, žena i djece 29. i 30. rujna 1941. u Babinom Jaru, klancu na periferiji Kijeva, nakon što su tijekom Drugog svjetskog rata zauzele glavni grad Ukrajine, tada dio Sovjetskog Saveza.

U iduće dvije godine ubijeno je još puno ljudi u Babinom Jaru. Većina su bili Židovi, ali među žrtvama su bili i Romi i nežidovski Ukrajinci, Poljaci i Rusi.

“Jako je važno uvijek se sjećati povijesti, ne zaboraviti. Jer ‘Nikad više!’ nisu prazne riječi”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon što je položio svijeću na spomeniku židovske menore podignutom u čast žrtvama.

Zelenskij je razgovarao s malom skupinom ljudi kod spomenika, uključujući rodbinu i potomke žrtava te rabine iz ukrajinskih gradova.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je svijet da spriječi ponavljanje ubojstava i usmjerilo pozornost na rusku invaziju na Ukrajinu koja je počela prije 19 mjeseci.

“Sjećanje na Babin Jar i slogan ‘Nikad više’ moralna su osnova humanizma i suprotstavljanja svim oblicima agresivno-šovinističkih ideologija, posebice ruske agresije na Ukrajinu”, naveli su u priopćenju.

Zelenski je prvi etnički židovski predsjednik Ukrajine, iako javno nije religiozan. Većina obitelji njegovog djeda ubijena je u Drugom svjetskom ratu.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. i govorila da je cilj njezine “specijalne vojne operacije” denacificirati i demilitarizirati svog susjeda. Kijev i zapadni saveznici optužili su Rusiju za ničim izazvano otimanje zemlje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.