Ukidanje covid mjera: Evo što se sve mijenja sutra od ponoći

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je održao konferenciju za medije o ublažavanju nekih epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa. Ukida se najveći dio uvedenih epidemioloških mjera, ostala bi obveza korištenja maski za lice nekim kategorijama osoba.

Maske će se morati nositi samo u okolnostima visokog rizika. Bit će obvezne u zdravstvenom sustavu, ali i zaposlenici ustanova socijalne skrbi te za posjetitelje korisnicima.

Osnovna razlika u odnosu na staru odluku je da će korištenje maski u najvećoj mjeri ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama.

Što se tiče prelaska granice, ostaje na snazi odluka o privremenom ograničavanju prelaska graničnih prijelaza, ali i ona ima bitno olakšane kriterije. Tako više nema zabrane ulaska u Hrvatsku bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi, odnosno bit će dovoljno da posjeduju covid potvrdu, a državljanima zemalja EU-a covid potvrda nije potrebna.

Odluke stupaju na snagu sutra u ponoć, a od sutra se ukidaju i sve druge epidemiološke mjere.

Komentiraj