Morsko dno obnavlja se sadnicama uzgojene morske trave

Pixabay/qimono

Velika Britanija sustavno brine o svom podmorju kroz razne nezavisne ili projekte u širem partnerstvu, koji imaju cilj smanjenje zagađenja i obnovu ekosistema na određenim lokalitetima.

Britanski znanstvenici su pokrenuli novi ekološki i biološki projekt, koji će biti samo nadogradnja  već započetim aktivnostima. Oporavak ekosistema na određenim lokacijama će rezultirati boljom situacijom na širem području.

Sve više se ističe važnost morske trave u zaustavljanju klimatskih promjena, koja se prije često uklanjala zbog ljepšeg izgleda pješčanih plaža, ribarenja ili je bila zagađena. Morska trava vrlo dobro apsorbira ugljik i razgrađuje veće čestice zagađenja u moru.

Tim Sveučilišta Swansea je dobio potporu WWF-a i Sky Ocean Rescuea. Uz financijska sredstva radi se obnovi morskog dna, jer su brojna prirodna staništa još uvijek fragmentirana te će njihova povezanost biti ključ za oporavak ekosistema, čistije more i zeleniju budućnost.

Projekt je počeo prikupljanjem sjemena na plažama, u koji su bili uključeni i učenici iz brojnih lokalnih osnovnih škola uz obalu. Sjemenje je analizirano i dalje uzgajano na sveučilištu. Nakon poboljšavanja svojstva određenih vrsta, male vrećice su se punile pijeskom i određenom količinom sjemenja, a brodovi i ronioci su te sadnice postavljali na morsko dno.

Ovakve i slične akcije obnove ekosistema, zajedno i efikasno rješavaju problem zaustavljanja klimatskih promjena.

Komentiraj