UJEDINJENI NARODI U četvrtak započinje 72-satno primirje u Jemenu

EPA/YAHYA ARHAB

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda Ismail Ould Cheikh Ahmed objavio je kako će u četvrtak započeti 72-satno primirje u Jemenu, prenose svjetske agencije. Ahmed je dodao kako je dobio potvrdu od svih strana da će se primirje poštivati.

Snage jemenskog predsjednik Abdrabbuha Mansour Hadija bore se protiv Houthi pobunjenika, koji kontroliraju glavni grad zemlje, Sanu. Primrje dolazi nakon oštre međunarodne reakcije na zračni napad na sprovod u Sani, u kojem je poginulo 140 osoba. Napad je izvela Saudijska Arabija.

Saudijski dužnosnici objavili su kako su meta napada bili vođe Houthi pobunjenika, ali zbog krive je informacije napad izveden na sprovod.

Ovo će primirje, navod Ahmed, poštedjeti narod Jemena novog krvoprolića i omogućiti dostavu humanitarne pomoći. Ministar vanjskih poslova Abdel-Malek al-Mekhlafi rekao je kako je predsjednik Hadi pristao na primirje, ali ono mora doći s obećanjem da će pobunjenici prestati s opsadom grada Taeza, trećeg najvećeg jemenskog grada.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u ratu u Jemenu od prošlog ožujka poginulo je gotovo sedam tisuća ljudi, a ranjeno više od 35 tisuća. Viđe od tri milijuna ljudi moralo je napustiti svoje domove.

Komentiraj