UJEDINJENI NARODI Sve strane u Alepu čine ratne zločine

EPA/SANA

Sve strane koje se bore za sirijski grad Alep možda čine ratne zločine neselektivnim napadima na civilna područja, rekla je UN-ova glasnogovornica za ljudska prava Ravina Shamdasani na redovitom UN-ovom briefingu u Ženevi u utorak.

Prošli tjedan pobunjenici su pokrenuli ofenzivu na vladin zapadni dio Alepa, više od mjesec dana nakon početka vladine ofenzive na istočni dio grada koji drži pod opsadom.

UN procjenjuje da je u istočnom dijelu grada zatočeno između 250.000 o 275.000 ljudi te 8000 pobunjenika.

“Sve strane u Alepu izvode napade koji za posljedicu imaju velik broj civilnih žrtava i stvaraju ozračje terora za one koji i dalje žive u gradu”, kazala je.

Preko vikenda, UN je dokumentirao smrt više od 30 civila, uključujući 10 djece, kao i desetke ranjenih.

“Korištenje kopnenih projektila, zajedno s oklopnim vozilima prepunim eksploziva, u područjima u kojem živi više od milijun civila, potpuno je neprihvatljivo i moglo bi biti ratni zločin”, kazala je, dodajući da pobunjenici ignoriraju zabranu neselektivnih napada i načela opreza i proporcionalnosti.

Napomenula je da UN nema dovoljno precizne informacije da bi mogao točno reći koje su skupine odgovorne za pojedine napade.

“Napadi na bolnice, škole, tržnice, vodovod i pekare sada su uobičajeni i ako se dokaže da su namjerni, mogli bi biti ratni zločini”, upozorila je.

Komentiraj