EPA/YOUSSEF BADAWI

UJEDINJENI NARODI Milijun opkoljenih Sirijaca, njihov broj se više nego udvostručio u godinu dana

Milijun je opkoljenih Sirijaca čime je njihov broj više nego udvostručen u godinu dana, rekao je Vijeću sigurnosti pomoćnik glavnog tajnika UN-a za humanitarna pitanja u ponedjeljak, a Sjedinjene Države optužile su 13 sirijskih zapovjednika za ubijanje civila.

Vladine snage drže u opsadi oko 850.000 ljudi, navodi UN, a ostale su opkolili militanti džihadističke Islamske države i druge naoružane skupine.

“Nema ničeg suptilnog niti kompliciranog u praksi opsade. Civile se tako izolira, izgladnjuje do smrti, bombardira i uskraćuje im se medicinska i humanitarna pomoć kako bi ih se primoralo na predaju ili bijeg”, rekao je Stephen O’Brien.

U mjesečnom obraćanju 15-članom Vijeću sigurnosti O’Brien je pozvao na odlučnu akciju Vijeća da rezolucijama pozove na prekid napada na civile, omogući pristup za humanitarnu pomoć te na ukidanje opsade.

“Bez odlučne potpore svakog od vas, crvena linija bit će ponovno i ponovno pregažena kao i međunarodno humanitarno pravo; ratni zločini bit će počinjeni. Sve dok vi ne djelujete, nitko neće odgovarati”, rekao je O’Brien.

Vijeće nije jedinstveno u strategiji kojom završiti gotovo šest godina dugi rat jer Rusija, saveznica Sirije, a u tome je podržava Kina, šite režim predsjednika Bashara al-Assada ulaganjem veta na nekoliko rezolucija, među kojima je i tužba protiv Sirije Međunarodnom kaznenom sudu.

Američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power imenovala je 13 sirijskih vojnih zapovjednika koji su odgovorni za ubijanje i ranjavanje civila od 2011. jer su zapovijedali zračnim i kopnenim napadima te zatvarali i mučili civile.

“SAD neće dopustiti onima koji su zapovijedali postrojbama umiješanima u te akcije da se anonimno kriju iza fasade Assadova režima”, rekla je Power i ustvrdila da “međunarodna zajednica promatra njihove akcije, dokumentira zlostavljanja i jednoga dana oni će odgovarati”.

No na njezin istup pred Vijećem sigurnosti reagirao je ruski predstavnik, zamjenik veleposlanika Vladimir Safronkov optuživši je za licemjerje jer je imenovala sirijske zapovjednike, a propustila imenovati pobunjenike koji ubijaju civile.

“Zaboravili ste i vaše zlatno pravilo presumpcije nevinosti”, poručio je Safronkov Powell te obrazložio “To je nešto o čemu može odlučiti tek sudski postupak. To je elementarna stvar”, rekao je.

Komentiraj