EPA/IAN LANGSDON

UJEDINJENI NARODI Izvanredno stanje u Francuskoj je pretjerano i krši ljudska prava

Ujedinjeni narodi upozorili su u srijedu kako izvanredno stanje prošglašeno u Francuskoj nakon terorističkih napada na Pariz ‘pretjerano i uvodi neproporcionalne restrikcije’ na temelja ljudska prava, prenosi Independent.

Zabrinutost je iskazana u slobodama mišljenja, izražavanja, okupljanja i privatnosti. “Osiguranje adkvatne zaštite protiv zlostavljanje u upotrebi izvanrednih mjera i nadzora u kontekstu borbe protiv terorizma je međunarodna obveza Francuske”, napisali su u zajedničkom priopćenju.

Dodaju kako se izvanredne mjere odnose samo na slučajeve zbog kojih su podignute. Skupine za ljudska prava upozorile su na kršenje prava još u studenom prošle godine, kada je izvanredno stanje produženo za tri mjeseca. Zakoni dozvoljavaju policiji da u kućni pritvor stave onoga koga smatraju da je ‘sigurnosno rizičan’, pretrage bez naloga, kopiranje podataka i blokiranje svih Internet stranica koje ‘potiču’ terorizam. Također, omogućeno je uvođenje policijskog sata, zabranjena su velika javna okupljanja i prosvjedi, a kretanje ograničeno.

UN-ovi stručnjaci pozivaju francusku vladu da ne produže izvanredno stanje nakon 26. veljače, a francuski političari razmatraju promjenu protuterorističkih zakona. UN dodaje da su solidarni sa žrtvama terorističkog napada, ali ljudska prava ne smiju biti prekršena. Istaknuli su kako su u pritvor stavljeni aktiviosti za zaštitu okoliša, što nije u skladu s ciljem izvanrednog stanja.

Komentiraj