Ujedinile se Hrvatska konzervativna stranka i Akcija za bolju Hrvatsku

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Hrvatska konzervativna stranka Ruže Tomašić i Akcija za bolju Hrvatsku Željka Cvrtile ujedinile su se u subotu na ujediniteljskom saboru pod nazivom Hrvatska konzervativna stranka (HKS) te je za novog predsjednika izabran Marijan Pavliček.

Novo vodstvo stranke je najavilo da će nastaviti započeti projekt jačanja desne i konzervativne opcije u Hrvatskoj u kontekstu sve snažnijih procesa globalizacije i potrebe jačanja svijesti o očuvanju hrvatske nacije i tradicije.

Novoizabrani predsjednik, vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček rekao je da se desnica do sada samo cjepkala i da je ovo prvi put nakon 25 godina hrvatske demokracije da se dvije stranke ujedinjuju u jednu te je izrazio uvjerenje da je ovo “gruda koja će pokrenuti lavinu i stampedo na političkoj desnici”. Pozvao je ostale stranke sličnog svjetonazora da im se priključe kako bi “stvorili pravu političku desnicu i borili se za interese hrvatskog čovjeka”.

Ustvrdio je da se Hrvatska 22 godine nakon Domovinskog rata nalazi u gospodarskoj i moralnoj krizi te demografskoj katastrofi. “Za to nam nisu krivi niti Beograd, niti Beč, Budimpešta ili Bruxelles, već naši političari, korumpirane vlasti koje su gledale samo svoj interes i donosile odluke koje su protiv hrvatskog čovjeka. Vrijeme je da to zaustavimo”, poručio je.

Rekao je da ne želi živjeti u državi koja ima vanjski dug od 58 milijardi eura, 210.000 nezaposlenih, što je jedna od najvećih stopa u EU, i koju svakodnevno desetine i stotine ljudi napuštaju ‘trbuhom za kruhom’.

“Želim živjeti u državi u kojoj će mladi i ostali živjeti od svoga rada, u kojoj će biti osnovano ministarstvo iseljeništva koje će povezati Hrvatsku s dijasporom; u kojoj će 1,6 milijardi kuna koje se baca na razne udruge biti raspoređeno za poticanje gospodarstva i pronatalitetnu politiku. Želim živjeti u Hrvatskoj koja će po hitnom postupku riješiti granična pitanja, koja će tražiti ratnu odštetu od Srbije, koja je provela lustraciju i gdje će u Vukovaru jedini službeni jezik biti hrvatski, a službeno pismo latinica makar tamo živio jedan jedini Hrvat”, kazao je Pavliček.

Zahvalio je na ukazanom povjerenju te izrazio nadu da će ga u sljedećem razdoblju opravdati.

Bivša predsjednica HKS-a Ruža Tomašić rekla je da odlazi s te funkcije čista obraza te upitala koji se još predsjednik stranke može pohvaliti time.

“Sve Vlade dosad radile su po principu ‘Hrvatska u džepu, a ne Hrvatska u srcu'”, ustvrdila je Tomašić te poručila: “Pokažimo im da se politika može voditi pošteno”.

Konzervativizam, dodala je, znači poštivanje vrijednosti, običaja, to je rodoljublje, domoljublje i čovjekoljublje. “Oni elitisti koji žele stvoriti jedan narod i jezik, mi im poručujemo da to neće proći i neće se dogoditi dok je konzervativaca”, istaknula je.

Željko Cvrtila rekao je da je glavni razlog što se ABH odlučio ujediniti s HKS-om bilo njegovanje tradicionalnih hrvatskih vrijednosti. Ocijenio je da je ujedinjenje jedini način da se pokuša promijeniti stanje u Hrvatskoj.

Zahvalio je članovima ABH-a na svjesnost i shvaćanju da ima potrebe da se ujedine i što su ostali jedinstveni, što je pripisao njegovanju istih vrijednosti i demokratskih odnosa. Istaknuo je da su to nastojali zajednički ugraditi kroz statut i program te da nastavljaju raditi kroz HKS.

“To nije sramota i nije mijenjanje kaputa. Sramota je ostati u političkoj opciji u kojoj njeguješ jedne vrijednosti, a tvoja politička opcija zagovara nešto sasvim drugo. Takvih sramota imamo u određenim pojedincima koji su danas saborski zastupnici”, ustvrdio Cvrtila.

Ujedinjavanje tih dviju stranaka pozdravili su i gosti sabora – predsjednik Obiteljske stranke Mate Knezović, predsjednik HSS-a Stjepan Radić Jurica Šoić, u ime stranke Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti Miro Laco te predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić.

Na ujediniteljskom saboru izabrani su članovi Glavnog odbora HKS-a, Nadzornog odbora, Začasnog suda te Predsjedništvo stranke koje broji 12 članova.

Za političkog tajnika stranke izabran je dotadašnji predsjednik Akcije za bolju Hrvatsku Željko Cvrtila, za međunarodnu tajnicu stranke izabrana Tamara Kalistović, a za glavnog tajnika Denis Bevanda. Za dopredsjednike stranke izabrani su Ruža Tomašić, Ante Zvonimir Golem, Nikica Penđer, Nikica Zadravec i Mihovil Stanišić.

Komentiraj