UHLIR: “U ponedjeljak nova verzija Zakona o obnovi i nova sjednica Savjeta”

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir u petak je, gostujući na N1 televiziji, rekao da u Ministarstvu trenutno rade na proučavanju svih konstruktivnih savjeta na Zakon o obnovi zgrada oštećenih u potresu u Zagrebu.

Ističe da postoje neka udruženja koja su slala i po osamdeset stranica primjedbi na Zakon od 40 stranica, što im oduzima vrijeme i nije konstruktivno.

“I Grad Zagreb je poslao primjedbe, one su nešto drugačije nego što su govorili na Savjetu, nismo još sve proučili. Ne znam što je gradonačelnik mislio kada je govorio o Gunji, ova obnova je jedinstvena, a suspenzija zakona o javnoj nabavi mora biti kada su u pitanju hitne mjere”, objašnjava Uhlir uz poruku da je moguće da ga gradonačelnik nije dobro slušao kada je na Savjetu detaljno predstavio Zakon.

Dodao je da imaju 26 tisuća prijava. “Službe to sve moraju provjeriti, sada je pregledano više od 6.000 zgrada. Nakon preliminarnog, prije obnove, ići će se u sustavne provjere i tek onda će se znati”, kaže Uhlir i dodaje da je pitanje statičara u nadležnosti gradske civilne zaštite koja taj dio mora bolje organizirati. Na pitanje kako komentira zahtjev Grada Zagreba da prestanu s uplatama u Fond za izravnanja kako bise namaknuo novac, Uhlir kaže kako će toga biti još.

“Grad Zagreb će sigurno izaći s još svojih zahtjeva. I to što ne daju stanove na korištenje govori da i to iziskuje neke njihove druge uvjete“, ocjenjuje državni tajnik.

Najavio je i kako će sljedeći sastanak Savjeta biti u ponedjeljak. “Zakon će ići po hitnoj proceduri, ali želimo javnu raspravu, ona može trajati i sedam dana, bitno je da javnost bude upoznata. Očekujemo do ponedjeljka pročistiti tekst s konstruktivnim primjedbama, u ponedjeljak će biti nova sjednica Savjeta, nakon toga Zakon ide na Vladu i u Sabor”, zaključio je Uhlir.

Komentiraj