Uhlir o obnovi: “Koliko imamo, toliko ćemo se prostrijeti”

“Koliko imamo, toliko ćemo se i prostrijeti”, kazao je o obnovi potresom oštećenih zgrada u Zagrebu državni tajnik Ministarstva graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir.

U emisiji Hrvatskog radija “U mreži prvog”, Uhlir je kazao kako Hrvatska “dobiva vrlo povoljan kredit Svjetske banke za zgrade javne namjene”. “U listopadu očekujemo finalno odobrenje iz EU fonda solidarnosti, dobili smo avansna sredstva u iznosu od 88,9 milijuna eura, dakle državna tijela su odradila velik i dobar posao”, dodao je, rekavši kako “sredstva stižu sa svih strana, a tu su i proračuni države, gradova i županija”.

Kazao je da redoslijed obnove ovisi o nekoliko faktora – važnosti za šire građanstvo, u što ulaze bolnice i škole, jače oštećene stambene zgrade pa zatim i ostale stambene zgrade.

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis kazao je kako su “prioritet ljudi i povratak stanovništva, posebno na područje Donjega grada, koji je najviše stradao”. “Ako izgubimo stanovništvo, izgubit ćemo i duh Zagreba i svu njegovu tradiciju i obilježja”, poručio je Rovis.

Objasnio je da će se zgrade javne namjene obnavljati cjelovitom obnovom. “Dužnost je osnivača, odnosno vlasnika, a to su uglavnom grad ili država ako se radi o vrtićima i školama te bolnicama, obnoviti ih. Trebalo bi ih na neki način odvojiti od privatnih zgrada koje su uglavnom stambene namjene koje bi također trebalo što prije obnoviti. Ne vidim zašto ta dva procesa ne bi mogli ići paralelno”, kaazo je Rovis.

Predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec kaže da se u proces obnove grada prvi uključuju njihovi članovi projektanti koji će izraditi projektnu dokumentaciju za cjelovitu obnovu i za konstrukcijsku obnovu grada. “Kada se cijeli postupak izrade dokumentacije odradi, tek tada se raspisuje natječaj za izvođenje”, objasnila je.

Lovrec je kazala da je Komora poslala upitnik inženjerima građevine, ali da nisu zadovoljni s iskazanim interesom. “Nadam se da će se u tijeku ove obnove koja će trajati više godina mladi inženjeri, koji će u međuvremenu steći potrebnih pet godina iskustva, uz pomoć Komore također uključiti u obnovu”, rekla je Dražin Lovrec.

Komentiraj