Uhidbeni nalog je ‘prvi korak’ ICC-a za značajnu optužnicu protiv Putina

Međunarodni kazneni sud u petak je izdao uhidbeni nalog za ruskog predsjednika Vladimira Putina. Glavni odvjetnik ukrajinske vlade Ben Emmerson izjavio je za Sky da je to samo prvi korak ICC-a za nešto što bi moglo biti značajna optužnica protiv njega.

Emmerson je rekao da postoje dva razloga zašto je nalog za uhićenje Putina izdan sada. Čini se da je trenutni trenutak bila odluka Ureda Visokog povjerenika za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima u Ženevi ‘da objavi izvješće u kojem se detaljno opisuje ono što suci vjeruju da su ruski ratni zločini počinjeni u Ukrajini – uključujući navode o prisilnom prebacivanje djece iz Ukrajine u Rusiju kao ratni zločin’.

Dodao je da je druga dimenzija vremena izdavanja naloga za uhićenje ‘ponekad kad se izdaju optužnice, one su zapečaćene’. “Drugim riječima, ne objavljuju se javno. Ali, sve češće vidimo da se optužnice podižu protiv čelnika tijekom sukoba koji je u tijeku, a koji se dogodio u vezi s optužnicom protiv generala Gadafija, na primjer, tijekom ustanka u Libiji”, istaknuo je.

Emmerson je naglasio da se mora priznati da podizanje optužnice protiv trenutnog šefa države usred oružanog sukoba u ‘nekoj mjeri utječe na ponašanje ili ima za cilj utjecati na ponašanje onih koji su uključeni’. “Drugim riječima, ovo je očito prvi korak u nečemu što bi na kraju moglo biti puno značajnija optužnica protiv predsjednika Putina”, rekao je.

Zaključio je da vjeruje da je glavni cilj učiniti Putina i one oko njega svjesnima ‘vrlo stvarnog rizika koji postoji da u dogledno vrijeme budu pozvani na kaznenu odgovornost’.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]