epa06151234 (FILE) - German author Dogan Akhanli pictured in Cologne, Germany, 07 January 2011 (reissued 19 August 2017). According to reports, German writer Dogan Akhanli was arrested on early 19 August 2017 during his vacation in Granada, Spain. His arrest came under the request of Turkish authorities who had Interpol issue a 'red notice' for the German citizen of Turkish decent. EPA/OLIVER BERG GERMANY OUT

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u nedjelju zadovoljstvo zbog toga što je španjolski sud oslobodio njemačko-turskog pisca uhićenog na zahtjev Ankare, istaknuvši da Turska ne smije “zlorabiti” Interpol.

“Međunarodne organizacije poput Interpola ne smije se zlorabiti”, rekla je kancelarka za mrežu RTL, govoreći o slučaju njemačkog pisca turskog podrijetla Dogana Akhanlija, koji je u subotu uhićen na zahtjev Ankare i u nedjelju pušten na uvjetnu slobodu nakon prosvjeda Berlina.

Angela Merkel je dodala da Berlin intenzivno kontaktira sa španjolskim vlastima i spreman je nazvati kolegu Mariana Rajoyja bude li potrebno.

Uhićenje Dogana Akhanlija je “nažalost jedan od mnogih slučajeva” pokretanja sudskog progona protiv njemačkih državljana, dodala je Merkel. Podsjetila je na slučaj Deniza Yuecela, njemačko-turskog novinara, dopisnika njemačkog dnevnika Die Welta koji je u veljači uhićen i zatvoren u Turskoj.

“Zbog toga smo promijenili politiku prema Turskoj”, dodala je.

Akhanli je uhićen u subotu u Granadi, u Španjolskoj, gdje je bio na odmoru.

Dogan Akhnali je, među ostalim, napisao trilogiju o genocidu nad Armencima.

Pisac predstavljen kao kritičar turskog režima bio je osumnjičen za upletenost u oružanu pljačku 1989. i uhićen je 2010. po dolasku u Istanbul. Pušten je i proglašen nedužnim. Zastupnici njemačkih Zelenih su tvrdili da je riječ o političkom progonu.

U zatvorima u Turskoj je desetero njemačkih državljana, od kojih neki imaju dvojno državljanstvo, pokazuju podatci njemačkih vlasti. Među njima je i Deniz Yuecel.

Komentiraj