Vlada Republike Hrvatske je na svojoj sjednici u četvrtak, između ostalog, raspravljala i o uhićenjima pripadnika HVO-a u Orašju. Premijer Andrej Plenković kazao je kako je uhićenje desetorice pripadnika HVO-a pripremano dugo, a tajming indikativan.

Ovaj slučaj komentirao je i odvjetnik Ante Nobilo.

‘Znamo da se policija u Republici Srpskoj već dugo istražuje događaje koji su počinili pripadnici HVO-a na štetu srpskog stanovništva i to nije novost. A tajming? To nije najbitnija stvar. Najbitnije je postoji li osnovana sumnja za pokretanje postupka, za određivanje pritvora i jesu li poštovana prava. Ako postoji sumnja svi politički prigovori padaju u vodu’, kazao je Nobilo za N1.

‘Kada se optužnice koriste u političke obračune, da se preširoko tumači odgovornost, da se ne poštuju standardi prava, onda to može biti povod za akcije hrvatske diplomacije. Smatram da se pretjeruje, da političari reagiraju kako ne bi trebali, da se miješaju u pravosuđe susjedne države. Političari rade predstavu radi sebe i prikupljaju poene, a uhićenima to neće pomoći, već upravo suprotno’, dodao je Nobilo.

Kako piše N1, iduće godine se očekuje presuda u slučaj “Prlić”. Na pitanje ima li to veze s uhićenjima u Orašju, te da li bi BiH mogla tužiti Hrvatsku za agresiju, Nobilo je kazao:

‘Postoji veći problem. Tu je problem karaktera sukoba. Ako je karakter sukoba bio međunarodni sukob, a borbe i zločini su se događali na tlu BiH, onda je Hrvatska taj međunardoni element, a to znači da je Hrvatska bila u BiH i vodila rat protiv Armije BiH. To može biti osnov za neke sudske procese u smislu ratne štete. U svakom slučaju nezgodna pozicija za Republiku Hrvatsku. To se događa u Haagu i Hrvatska će to morati prihvatiti’, smatra Nobilo.

Komentiraj