UŽIVO: Pucnjevi i sirene na Kosovu, oglasili se Vučić i Haradinaj

Jutros oko 6 sati u Kosovskoj Mitrovici specijalna kosovska jedinica (ROSU) izvela je akciju uhićenja. Lokalni mediji javljaju da se akcija provodi na najmanje dvije lokacije na Sjeveru Kosova – Kosovskoj Mitrovici i općini Zvečan.

RTS piše da je, zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene spremnosti. Prištinski mediji javili su da je u četiri općine na sjeveru Kosova jutros uhićeno najmanje pet osoba zbog sumnji za sudjelovanje u organiziranom kriminalu.

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju vlade Srbije Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU-a, “jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sjever Kosova s ciljem da zastraše i izazovu paniku”.

Tijek događaja:

13:00 Kosovska policija navela je u priopćenju da se akcija od jutros provodi i u sredinama koje su nastanjene većinski albanskim stanovništvom – Srbici, Južnoj Mitrovici i Drenici. “Tijekom današnje policijske akcije, koja je još uvijek u tijeku, uhićeni su pripadnici kosovske policije srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti. Policijska operacija koja se provodi u nekoliko regija, uključujući Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Sjevernu i Južnu Mitrovici, Srbicu i Drenicu, rezultirala je uhićenjem osumnjičenih pripadnika policije različitih nacionalnosti”, navodi se u najnovijem priopćenju Kosovske policije. Dodali su i da je policija privela nekoliko građana umiješanih u postavljanje prepreka.

12:30 B92 javlja kako su primjećeni pokreti srpske vojske u vojarni u Kraljevu. Pišu kako su pokrenuta oklopna vozila.

12:15 Srpski portal B92 piše kako je dio sela na Kosovu u kojem je došlo do pucnjave uništen. Navode kako se radi o selu Varage u kojemu su Srbi većinsko stanovništvo.

12:00 Tijekom akcije specijalne policije uhićen je i ruski državljanin, Mihael Krasneoschenko. Njegovo uhićenje potvrdio je i kosovski predsjednik Hashim Tachi, piše kosovska Gazeta express. Tachi je kazao da je ruski državljanin uhićen zbog “opstruiranja kosovskih policajaca u obavljanju njihovih dužnosti osobe koja se predstavila kao diplomat”. Uhićeni Rus je zaposlenik UN-ove misije na Kosovu, UNMIK-a.

11:50 U utorak ujutro U Zubinom Potoku lakše su ozlijeđena dvojica Srba, koja su, nakon što im je ukazana liječnička pomoć, puštena na kućnu njegu. Četvorica pripadnika Kosovske policijske službe (KPS) ozlijeđena su na barikadi koju su građani postavili na prilazu Zubinom Potoku, u mjestu Zupče.

11:39 Kosovski premijer Ramush Haradinaj poručio je u utorak da akcija policije (KPS) i Policijskog inspektorata Kosova (PIK) na sjeveru Kosova ima za cilj provođenje zakona, a Srbe pozvao na mir. VIŠE OVDJE

11:13 Društvenim mrežama se širi sve više fotogarija i snimki iz mjesta Zubin Potok. Pristižu fotografije zapaljenih barikada u tom mjestu.

11:00 “Svjesni smo teških i užasnih posljedica ovoga što se događa i radit ćemo na očuvanju mira i stabilnosti u ovom području. No, kad vidite da to postaje nemoguće i da vam netko želi uništiti narod – mi nećemo dozvoliti novu ‘Oluju’ u našem narodu. Sve jedinice specijalne i posebne namjene su u posebnoj pripravnosti”, kazao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Dodao je kako će u najkraćem mogućem roku biti spremni zaštititi svoj narod. “Dođe li do eskalacije sukoba na Kosovu – Srbija će pobijediti”, zaključio je.

10:55 “Imamo potvrđeno uhićenje 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti na teritoriji tri općine. Riječ je o pripadnicima policijskih snaga Kosovske policije”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti.

“Teško je stanje u Zubinom Potoku. Nenaoružani Srbi suprotstavljaju je Albancima odjevenim u policijske specijalističke odore. Srbi nisu raspolagali oružjem. Imamo snimke na kojima se vidi da su Albanci pucali iznad glava nenaoružanih Srba”, rekao je i dodao kako je u ovom trenutku u tijeku ‘brutalno premlaćivanje Srba’.

Navodi da je upozoravao predstavnike Europske unije te da ih je i u utorak ujutro upoznao sa situacijom na Kosovu. “Rekli su nam da je u pitanju policijska akcija protiv kriminala i korupcije. Smisao ovog upada je da se zaplaše Srbi na sjeveru Kosova”, kazao je.

10:15 RTS javlja da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio predstavnike Europske unije da će Srbija reagirati ako se ROSU ne povuče sa sjevera Kosova i Metohije. Televizija navodi i kako su primijećeni pokreti Vojske Srbije i policije prema Kosovu.

10:00 U Zubinom Potoku mještani su na magistralnom putu zapalili gume kako bi spriječili kosovske policajce da odvedu uhićene. Na sjeveru Kosova i dalje se čuju sirene.

09:45 U Beogradu je u tijeku sjednica Savjeta za nacionalnu sigurnost koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao zbog jutrošnjih događaja na Kosovu.

09:30 Blic piše da je dvoje Srba lakše ozlijeđeno u pucnjavi do koje je došlo oko 6:20 u Zubinom potoku. N1 prenosi kako je jedan od ozlijeđenih policajac. Navodno je ispaljeno oko 200 metaka.

09:15 Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić krenuo je prema Zubinom potoku.

09:00 Kosovska policija oglasila se priopćenjem i navela da je, usprkos oružanom otporu, u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice izvršena policijska akcija u kojoj je uhićeno nekoliko policijskih dužnosnika i građana, osumnjičenih za sudjelovanje u organiziranom kriminalu, krijumčarenju robe i zloupotrebu službenog položaja.

Ovoj operaciji pethodila je višemjesečna istraga PIK-a i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužiteljstvom Kosova koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih dužnosnika i nekih građana u sudjelovanju i organizovanju kriminalne grupe, u vezi s drugim kaznenim djelima krijumčarenja robe i zloupotrebe službenog položaja, davanje mita, navodi Kosovska policija.

Podsjetimo, u ponedjeljak je u Skupštini Srbije započela rasprava o Kosovu, u kojoj je srbijanski predsjednik u dvoipolsatnom govoru poručio kako je došlo vrijeme izbora “između slatkih laži i gorke istine” o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima.

Komentiraj