Uhićeni šef hitnih intervencija GSKG-a bliski je Turudićev prijatelj

Moguće da je operacija PNUSKOK-a protiv Nevena Blaževića Ćire vođena iz Rijeke kako informacije ne bi procurile prije roka

U akciji koju su policija i USKOK proveli u Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu Zagreb (GSKG), tvrtki koja je dio Zagrebačkog holdinga, a u sklopu koje je prošlog tjedna uhićeno više osoba, postoji dosad nepoznati detalj koji daje znatno ozbiljniji kontekst cijeloj aferi i upućuje na dublju povezanost glavnih protagonista s nekima od najviđenijih aktera na hrvatskoj javnoj sceni. Kako je Nacionalu potvrđeno iz više neovisnih izvora, uhićeni šef Dispečerskog centra za hitne popravke u Sektoru tehničkih poslova pri GSKG-u Neven Blažević zvani Ćiro u vrlo je bliskim prijateljskim vezama s donedavnim predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu i jednim od najutjecajnijih hrvatskih sudaca Ivanom Turudićem.

Neven Blažević je osumnjičen za namještanje poslova i pogodovanje najmanje trojici poduzetnika čije su tvrtke bile angažirane na obnovi zgrada u Zagrebu, mahom vezano za oštećenja nastala dvama prošlogodišnjim potresima, od kojih je on – a moguće i još neke osobe – uzimao proviziju. Akcija istražitelja trajala je punih godinu i pol dana i osim mjera snimanja Blaževićevih telefonskih razgovora uključivala je i postavljanje prislušnih uređaja u njegov ured u sobi 114 u Savskoj ulici. Stotine sati snimljenog materijala PNUSKOK i USKOK tek trebaju analizirati i izvjesno je da bi istraga mogla biti proširena.

Ivan Turudić i Neven Blažević godinama se nazivaju kumovima, a po tvrdnjama Nacionalovih izvora njeguju i blisko prijateljstvo te održavaju česte kontakte. Čini se posve mogućim, dapače vjerojatnim, da se u desecima sati Blaževićevih telefonskih razgovora i snimki razgovora iz njegovog ureda nalaze i detalji komunikacije s ovim sucem. U tom kontekstu posebno je zanimljiv jedan drugi detalj iz istrage: kompletan proces je, naime, umjesto zagrebačkog vodio riječki odjel PNUSKOK-a i USKOK-a, što znači i da je nalog za provođenje mjera prisluškivanja po svemu sudeći odobrio tamošnji županijski sud, umjesto suda kojemu je na čelu donedavno bio upravo Ivan Turudić.

Neven Blažević uhićen je prošloga tjedna zbog sumnje u kriminal u GSKG-u. PHOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Zasad nije poznato jesu li se istražitelji na ovakav potez odlučili zato što su se bojali curenja informacija – što se u ovom slučaju doista nije dogodilo – ili su eventualno unaprijed bili upozoreni na Turudićevu vezu s Blaževićem i mogućnost da eksponirani zagrebački sudac u jednom trenutku “upadne u mjere”, odnosno da se utvrdi njegova komunikacija s osobama nad kojima se vodi istraga zbog teških kaznenih djela. Dakako, zbog činjenice da se kod uhićenih radi o bliskim suradnicima i dijelu interesne mreže preminulog Milana Bandića, moguće je da su se na manevar selidbe u Rijeku odlučili i kako bi unaprijed prevenirali mogućnost provaljivanja istrage ili njene sabotaže od strane nekih drugih umreženih pripadnika policijskog i pravosudnog aparata.

Sam Ivan Turudić bio je zgrožen na pitanje o svojoj vezi s osumnjičenim Nevenom Blaževićem zvanim Ćiro te je decidirano zanijekao da su kumski povezani. S Nacionalovim novinarom vodio je žustar razgovor, dijelom koristeći neprimjeren rječnik, te je ustvrdio da informacije o tom kumstvu plasiraju “bijedni lažovi”.

“Kako vas nije sram? Fuj, odvratno, ne znam kako imate želudac”, kazao je prije nego što je demantirao ovu vezu. “Pisali su i da s njim igram mali nogomet, a ja ga nisam zaigrao punih deset godina. S druge strane, suci na višim funkcijama od moje igrali su s njim, pa provjeravajte te informacije”, kazao je iznervirani Turudić. Pitanja na ovu temu izjednačio je s pitanjem “jeste li pedofil?”, aluzijama da novinari imaju spolne odnose s kokošima i slično.

Međutim, izvor koji poznaje obojicu za Nacional je rekao:

“Turudić i Blažević godinama su izuzetno bliski. Sasvim je sigurno da su se međusobno oslovljavali kao kumovi. Ali to ne mora nužno značiti da su oni i formalno kumovi. U virovitičkom kraju svatko svakoga zove ‘kume’. Osim toga, navijačka skupina nogometnog kluba Mladost 127 iz Suhopolja zove se Kumovi. Otud tolika raširenost pojma ‘kum’ u međusobnom oslovljavanju u tom kraju. Turudić, koji je igrao nogomet za taj klub još dok se zvao Partizan iz Suhopolja, to jako dobro zna, kao i da je jako dobar s Blaževićem. Ali to doista ne mora značiti ništa sporno ni za jednog od njih dvojice. Detalji iz tajnih izvida nisu procurili, a Turudićev sud iz nekog razloga je zaobiđen. Ma koliko to Turudiću bilo gadljivo.”

Komentiraj