Uhićena dvojica osumnjičena za podmetanje požara u kući R. Ortynskog

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dvojica mladića uhićena su u ponedjeljak na Braču pod sumnjom da su u subotu navečer u Postirama podmetnuli požar u kući bivšega državnog odvjetnika Radovana Ortynskog, a kako se neslužbeno doznaje, na mjestu požara pronađeno je dosta tragova, što je policiji pomoglo da počinitelje uhite samo dan i pol nakon požara.

U požaru je uništeno prizemlje kuće, a očevid je nastavljen i u ponedjeljak.
Splitska policija zbog tajnosti izvida nije mogla otkriti pojedinosti, nego je samo službeno potvrdila da su dvije osobe uhićene. Neslužbeno se doznaje se da je riječ o dvojici mladića koji su od prije poznati bračkoj policiji. Njih su dvojica još na ispitivanju u supetarskoj policijskoj postaji, nakon čega bi tijekom dana brodom trebali biti prevezeni u zgradu splitsko-dalmatinske Policijske uprave te pritvorskom nadzorniku.
Pretpostavlja se da je šteta velika. Požar na vikendici Radovana Ortynskog buknuo je u subotu oko 21,30 sati, a vatrogasce su zvali prvi susjedi. Vatru je ugasilo 18 vatrogasaca pet minuta prije ponoći. U požaru je izgorjelo prizemlje kuće, a vatra nije zahvatila prvi kat, galeriju, tavan i krovište. Vatrogasci i policija pronašli su kanistar s ostatcima benzina te tragove krvi. Pretpostavlja se da su dvojica ušla u kuću provalivši balkonska vrata u prizemlju, pri čemu se jedan od njih ozlijedio, što je policiji pomoglo da ih brzo otkriju.
Na stranicama DORH-a službeno je objavljeno da je zamjenica općinskoga državnog odvjetnika s policijskim službenicima Službe za očevide i kriminalističku tehniku splitsko-dalmatinske Policijske uprave u nedjelju od 11 do 17,30 sati obavljala hitnu dokaznu radnju očevida. “Uz pomoć službenog psa Postaje granične policije (PGP) Trilj i dva psa tragača Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) pretraženo je šire područje mjesta događaja”, navodi se u priopćenju DORH-a te dodaje da su pronađeni tragovi koji upućuju na osnovanu sumnju da su “zasad nepoznati počinitelj ili počinitelji počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom”.

Negdašnji sudac zagrebačkoga Županijskog suda Radovan Ortynski, koji je svojedobno istraživao tzv. zločinačku organizaciju, bio je na čelu DORH-a od 2001. godine 14 mjeseci, nakon čega je dao ostavku. Taj je postupak obrazložio medijskim pritiskom optužujući državne institucije i medije za spregu s organiziranim kriminalom. Uskoro je dobio otkaz, nakon kojega se šest godina pokušavao zaposliti, a naposljetku je otišao u invalidsku mirovinu.

Komentiraj