Uhićenje Tolušića: Bivši ministar detaljno iznio obranu. Odvezen u pritvor. Sutra odluka o istražnom zatvoru

U kuću bivšeg HDZ-ova ministra Tomislava Tolušića u Virovitici u četvrtak ujutro došli su policijski istražitelji!

Ured Europskog javnog tužitelja oglasio se priopćenjem u kojemu kažu da su zbog malverzacija u vinskom sektoru uhićene dvije osobe.

Tolušićev odvjetnik: Iznosio je detaljno obranu

Tolušićev odvjetnik Ivan Stanić izjavio je Hini da je njegov branjenik detaljno iznosio obranu, odgovarao na sva pitanja istražitelja I negirao krivnju te da će Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), s obzirom da je Tolušić nakon ispitivanja vraćen policijskom pritvorskom nadzorniku, najvjerojatnije u petak ujutro zatražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora.

Europski tužitelji se o tome još nisu oglasili, a ukoliko EPPO zatraži određivanje istražnog zatvora, o tome će odlučivati istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda.

Tolušić je ispitan

Ispitivanje je završeno. Tolušić je napustio prostor u Selskoj u policijskom kombiju, ali njegovi odvjetnici još nisu napustili Ured europskog tužitelja, javlja Nova TV.

Sada slijedi odluka o tome hoće li se tražiti istražni zatvor.

Ispitan Ferenc, negira krivnju

Zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi Željko Ferenc, kojega se istražuje uz Tomislava Tolušića, već je ispitan, javlja HRT.

Njegov odvjetnik Maro Konjuh kazao je da se Ferencu na teret stavlja mala kriminalna količina u odnosu onoga što može pretpostaviti da je predmet postupka u cjelini, odnosno zlouporaba položaja i ovlasti, što je, kako kaže, blagi oblik kaznenog djela.

“Ferenc je iznio kratku obranu i negirao bilo kakvu vezu s onim što mu se stavlja na teret”, kazao je Konjuh. Prema informacijama koje ima, vjeruje da će se predložiti istražni zatvor, kazao je.

Ferencov odvjetnik: Vjerujemo da će se ići s prijedlogom

Maro Konjuh, odvjetnik Željka Ferenca, suosumnjičenika bivšeg ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića (HDZ), dao je izjavu za medije.

“Po informacijama koje imam, više vjerujemo da će ići s prijedlogom nego da neće, s obzirom na djelo i njegovu neosuđivanost, ne bi bila praksa da mu se uopće stavlja taj prijedlog”, rekao je.

Na upit novinarke o detaljima Tolušićevog slučaja, Konjuh je rekao:

“Za njega (Tolušića) ne znam ništa, nisam upoznat”, rekao je.

Odbio je komentirati detalje optužnice.

“Izuzetno je dug činjenični opis, a nije niti jasan, niti konačan te će biti dorađivan”, rekao je.

Tolušićev odvjetnik: U tijeku dana slijedit će daljnje postupanje nadležnih tijela

Jedan od Tolušićevih odvjetnika komentirao je za Hrvatski radio situaciju.

“Vezano za konkretna postupanja Ureda europskog javnog tužitelja u RH, mogu potvrditi da su određene dokazne radnje prema gospodinu Tolušiću u tijeku, njegov braniteljski tim, to smo gospodin Nikola Mandić i ja, u ovom trenutku niti raspolažemo nikakvim detaljnim informacijama, a i ZKP nam nalaže jedan pristup u kojem je nejavnost i tajnost izvida na prvom mjestu, prema tome, mi vam nekakve detalje o činjenicama vezanima uz inkriminacije dati ne možemo”, rekao je Ivan Stanić za Hrvatski radio.

Tolušić i suomnjičenik predani pritvorskom nadzorniku, čeka ih ispitivanje

Uhićeni bivši ministar Tomislav Tolušić i njegov suosumnjičenik poslijepodne su u Zagrebu predani pritvorskom nadzorniku, a očekuje ih ispitivanje u Uredu europskog javnog tužitelja.

Tolušić stigao u Zagreb

Index javlja kako je bivši ministar stigao u Zagreb u pratnji policije.
U Zagreb je ranije doveden viši savjetnik iz virovitičkog područnog ureda Agencije za plaćanja u poljoprivredi Željko Ferenc koji je uhićen s Tolušićem.

Oglasila se ministrica Vučković

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković komentirala je uhićenje bivšeg ministra.

“Prvi slučaj se odnosi na vinsku omotnicu, a drugi na program iz programa ruralnog razvoja”, rekla je Vučković o Tolušićevom uhićenju.

Vučković je o tome češlja se još nešto u Ministarstvu rekla je: “Ja ne mogu ni potvrditi ni osporiti, istraga je u tijeku”.

Kazala je da ima mnogo upita o vinskoj omotnici, no nije željela precizirati jesu li među tim upitima i USKOK-ovi.

“Nekoliko puta sam imala kontakt s Tomislavom Tolušića. Neke stvari se mogu doživjeti kao pritisci. Istraga je u tijeku”, rekla je ministrica. Nije htjela konkretno reći je li Tolušićevu komunikaciju shvatila kao pritisak.

“Možemo osjetiti prtisak. Moje je ako osjetim neke nepravilnosti, da to prijavim”, rekla je.

“Nisam imala kontakt s gospodinom Tolušićem nakon odbijanja drugog zahtjeva. Prema mojim informacijama, Tolušićev OPG se javio na četiri natječaja. Dobio je otprilike 2,5 milijuna kuna na prvom natječaju, isplaćeno mi je oko 1,4 milijuna. Na dva je odbijen. Na četvrtom još nije sve završeno, ali on nije bio iznad crte”, rekla je.

Ahmetović: Srećom imamo Ured EPPO-a

“Na svu sreću imamo Ured europskog javnog tužitelja koji ne da da se novac hrvatskih građana tako pomahnitalo krade od strane HDZ-ovaca”, rekla je komentirajući Tolušićevo uhićenje politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović.

Plenković: “Nisam imao pojma”

Uhićenje svog bivšeg ministra jutros je kratko komentirao i premijer Andrej Plenković.

Novinari su ga pitali je li se iznenadio čuvši vijest o uhićenju.

“Jesam. Nisam imao pojma o tome ništa”, odgovorio je.

Uhićen i Ferenc

Uz bivšeg ministra Tomislava Tolušića zbog subvencijske prijevare i zlouporabe položaja vezano uz natječaje u vinskom sektoru uhićen je još jedan zaposlenik tijela državne uprave, doznaje se u policiji koja nije otkrila identitete uhićenih.

Nacional doznaje da je hićen i Željko Ferenc, zaposlenik Ministarstva poljoprivrede iz Županijskog ureda u Virovitici. Iz savjetodavne uprave, zadužen za izračunavanje EVPG-a (ekonomska veličina OPG-a).

Završena pretraga Tolušićeve kuće, odveli ga u vinariju

Završena je pretraga Tolušićeve kuće. Policajci su Tolušića sada odveli u vinariju gdje će se, pretpostavlja se, također obaviti pretraga.

Ovako izgleda vinarija Tomislava Tolušića

Vinarija Tomislava Tolušića. Photo: N1 Televizija

Priopćenjem se oglasio i MUP

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Osijek po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta (subvencijska prijevara, zlouporaba položaja i poticanje na zlouporabu položaja).

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske, jedan bivši državni dužnosnik i jedan zaposlenik tijela državne uprave.

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja”, objavili su.

Policija upala u kuću Tomislava Tolušića! Uhićen je. Oglasio se Ured europskog javnog tužitelja

Komentiraj