UPOZORIO VARGU Uhićeni Tolušićev vozač i Brkićev kum na ispitivanju

Patrik Macek/PIXSELL

Policija je rano jutros u Zagrebu privela osobu koju sumnjiči da je dojavio Franji Vargi, autoru “Mamićevih SMS-ova”, da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje i da mu se sprema pretres.

Jutarnji list javlja kako je, prema prvim informacijama, priveden vozač jednog ministra u Vladi. On je prošlog četvrka nazvao Vargu i upozorio ga da mu se sprema policijski pretres i da uništi sve hard diskove.

Riječ je  o vozaču ministra Tomislava Tolušića, što je danas potvrdio i sam ministar poljoprivrede. “Čuo sam jutros da je uhićen jedan od mojih vozača koji radi u Ministarstvu poljoprivrede koji je, između ostalog, vozio i mene”, rekao je.

24sata pišu kako vozač Blaž Curić kum Milijana Brkića. Curić je bio i vozač Milijana Brkića dok je obnašao dužnost glavnog tajnika HDZ-a.

TOLUŠIĆ “Očekujem da će svi upleteni u aferu biti kažnjeni”

Uhićenje Curića komentirao je kratko u Saboru i Milijan Brkić. ““Čuo sam iz medija da je priveden moj prijatelj, suborac i kum Blaž Curić, ali Bože moj, postoje institucije i neka one rade, pa ćemo vidjeti o čemu se radi. Sve ostalo vidjet ćemo uskoro”. Na novinarsko pitanje ide li istraga prema njemu, kaže: “Ne znam ja, to morate pitati institucije”.

OGLASIO SE I BRKIĆ “Neka institucije rade svoj posao”

Oko 14 sati Curić je doveden na ispitivanje u Uskok.

Njegov branitelj, odvjetnik Krešimir Vilajtović koji će nazočiti ispitivanju rekao je novinarima da još nije razgovarao sa klijentom pa ne zna hoće li iznositi obranu ili će se braniti šutnjom.

Prije dovođenja u Uskok, Curića je ispitala policija.

Nakon ispitivanja Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović kazao je kako njegovo klijenta terete za poticanje na sprječavanje dokazivanja. Curić je na prvom ispitivanju koristio je svoje zakonsko pravo i branio se šutnjom.

26.09.2018., Zagreb – Dovodenje Blaza Curica u USKOK zbog opstruiranja istrage, kada je Vargi javio da unisti hard diskove i laznu prepisku vezanu uz mamica. Curic je vozac ministra Tolusica . Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

SENZACIONALNO Varga otkrio Uskoku da ga je s Mamićem spojio Karamarko

Podsjetimo, Franjo Varga (36) iz Belišća uhićen je u petak poslijepodne u svojem obiteljskom domu zbog osnovane sumnje da je izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju za potrebe sudskog postupka koji se na Županijskom sudu u Osijeku vodio protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara, kojima se sudilo za izvlačenje 115,8 milijuna kuna iz GNK Dinamo.

Vargu se konkretno tereti da je izradio lažnu SMS korespondenciju između bivšeg Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog suca Županijskog suda u Osijeku koji je bio član sudskog vijeća koje je sudilo Mamiću i ostalima, a u kojoj je Cvitan navodno vršio pritisak na osječke suce kako bi donijeli osuđujuće presude za okrivljenike.

USKOK u priopćenju navodi kako se 36-godišnjaka tereti da je u razdoblju od veljače do 20. rujna ove godine na području Belišća i Zagreba za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi te osobe ishodile povoljne sudske odluke.

“Tako je, s ciljem da se lažno sačinjena korespondencija koristi u kaznenom postupku koji se protiv Z. M. i trojice drugih okrivljenika zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti vodi pred Županijskim sudom u Osijeku, prije objave prvostupanjske presude u tom predmetu, izradio lažnu prepisku između bivšeg Glavnog državnog odvjetnika i jednog neimenovanog suca koji je u tom predmetu bio član sudskog vijeća a prema kojoj bi bivši Glavni državni odvjetnik vršio pritisak da se bez ikakvih dokaza protiv jednog okrivljenika donese osuđujuća presuda. Lažnu prepisku je potom dostavio Z. M. koji je istu javno objavio na konferenciji za medije održanoj 4. lipnja 2018. godine. Nadalje, branitelj Z. M. je tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, koji prijedlog je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima. Osim navedenog, okrivljenik je prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda RH koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Z. M. s namjerom da je iskoristi u predstojećem žalbenom postupku u čemu je spriječen dojavom da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje”, navodi se u USKOK-ovom priopćenju.

Komentiraj