Pixabay

Uhićen svećenik zbog umiješanosti u prijevaru 300 osoba

Rimokatolički prelat, monsinjor Patrizio Benvenuti (64) uhićen je jer je navodno prevario oko tri stotine starijih osoba, izvukavši od njih milijune eura razrađenom shemom pranja novca, izvijestila je u srijedu talijanska policija.

Benvenuti, porijeklom iz Argentine, u kućnom je pritvoru, a izdana je i međunarodna tjeralica za francuskim agentom za prodaju nekretnina Christianom Ventisetteom (54), kojemu se još nije ušlo u trag, objavila je financijska policija.

Benvenuti i Ventisette su, kako stoji u policijskom izvješću, uspjeli uvjeriti 300 potencijalnih štediša iz Francuske, Belgije, Švicarske, Luksemburga, Sjedinjenih Država i Italije da ulože 30 milijuna eura, uz objašnjenje da istodobno pomažu karitativnim zakladama.

Rimokatolički prelat je za Reuters kazao da nije znao na koji način stvari funkcioniraju te da je za sve odgovoran Ventisette.

“Novci su nestali, no nisu u mojem džepu ni u vlasništvu zaklada, već u džepu osobe koja nas je sve nasamarila”, izjavio je.

Žrtve prijevare vjerovale su da ušteđevinu povjeravaju stručnjacima iz sektora financija i nekretnina. Policija je objasnila da ih je privuklo i Benvenutijevo obećanje da će ulaganjem pomoći karitativnoj zakladi koju, po njegovim riječima, podupiru i visoki vatikanski dužnosnici.

Istraga je započeta nakon što je nekadašnja časna sestra, koja je surađivala s Benvenutijem, policiji prijavila da je dobila bankovne dokumente koji pokazuju prijenos stotina tisuća eura, koje ona ne može objasniti.

Komentiraj