EPA/POLITIE UTRECHT

Uhićen napadač iz tramvaja u Utrechtu

Nizozemske vlasti na konferenciji za medije objavile su da je uhićen napadač koji je u Utrechtu ubio tri osobe i ranio još pet.

Iako je prvo bilo objavljeno kako je ranjeno devet osoba, taj je brojh smanjen na pet.

Državni odvjetnik rekao je da bi motiv napada u Utrechtu mogli biti “obiteljski razlozi”. To je ranije objavila i turska agencija Anadolija koja je napisala da je Tanis pucao na svoju rođakinju iz “obiteljskih razloga”, a zatim je zapucao na druge kada su njoj priskočili u pomoć.

Policija je ranije objavila da traže Gokmena Tanisa, 37-godišnjeg Turčina, zbog povezanosti s pucnjavom. “Policija poziva građane da pripaze na 37-godišnjeg Gokmena Tanisa (rođenog u Turskoj) u vezi s jutrošnjim incidentom”, navodi se u priopćenju i upozorava građane da mu ne prilaze.

Vlasti su dosad samo potvrdile da je nekoliko ljudi ozlijeđeno u pucnjavi u gradskom tramvaju u zapadnom dijelu grada. Po riječima Van Zanena, troje od devetero ranjenih teške je ozlijeđeno.

Vlasti su povisile stupanj uzbune u Utrechtu na najviši razinu, školama je naređeno da zatvore vrata, a različite sigurnosne službe povećale su mjere sigurnosti u zračnim lukama i ostaloj vitalnoj infrastrukturi. Najviša razina opasnosti od terorističke prijetnje u pokrajini Utrecht ukinuta je nakon uhićenja, a već je ranije ukinuto upozorenje građanima Utrechta da ne izlaze iz kuća.

Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da su svi napori usredotočeni na hvatanje “osumnjičenog ili osumnjičenih”.

“Naša zemlja danas je pogođena napadom u Utrechtu”, rekao je Rutte. “Policija i tužitelji istražuju što se točno dogodilo. Zasad je poznato da je otvorena vatra na ljude koji su sjedili u tramvaju u Utrechtu, da ima ranjenih i moguće mrtvih.”

Komentiraj