Muškarac uhićen zbog slanja eksplozivnih paketa istaknutim demokratima i njihovim pristašama optužen je po 5 točaka i mogao bi biti osuđen na 48 godina zatvora, rekao je u petak američki glavni državni odvjetnik Jeff Sessions.

“Tijekom te istrage smo uhitili Cesara Sayoca”, rekao je šef FBI-a Christopher Wray na toj konferenciji za novinare i potvrdio identitet muškarca, koji su ranije otkrili mediji.

Direktor američke federalne policije je također precizirao da je 13 eksplozivnih paketa poslano diljem Sjedinjenih Država.

Wray je također upozorio da bi moglo biti još paketa. Vlasti istražuju ima li još sudionika i ne isključuju mogućnost novih uhićenja.

“Prerano je govoriti o motivima osumnjičenoga”, upozorio je direktor FBI-a.

Wray je rekao kako se još nastoji utvrditi jesu li paketi bombe bili funkcionalni.

Nijedna od pošiljka nije eksplodirala i nitko nije ozlijeđen.

Pirotehničari i sigurnosni analitičari kazali su kako se na osnovi njihova jednostavnog dizajna čini vjerojatnijim da im je cilj bio da samo posiju strah a ne da ubijaju.

Otisci Cesara Sayoca su pronađeni na najmanje jednom paketu, poslanom demokratskoj predstavnici u Kongresu Maxine Waters, rekao je Wray.

FBI je uhitio Sayoca (56) u mjestu Plantation na Floridi i odvukao bijeli kombi s pro-Trumpovim naljepnicama, sloganom “CNN je grozan” i likovima demokratskih političara s crvenim ciljnikom preko njihova lica.

epa07121896 A handout photo made available by Broward Sheriff’s Office shows a booking photo of Cesar Altieri Sayoc taken in August 2015 (issued 26 October 2018). Cesar Sayoc was arrested in Plantation, Florida, USA, on 26 October 2018 for his alleged role in connection to the packages containing pipe bombs which were sent in recent days to several prominent figures across the country, sparking a sprawling nationwide investigation. EPA/Broward Sheriff’s Office / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Objavljujući uhićenje koje je obavio Savezni istražni ured (FBI) oduševljenoj publici u Bijeloj kući predsjednik Donald Trump je rekao kako su takvi “teroristički akti” odvratni i da nemaju mjesta u Sjedinjenim Državama.

“Nikad ne smijemo dopustiti političkom nasilju da uhvati korijena u Americi, ne možemo to dozvoliti”, rekao je Trump. “Posvećen sam tome da učinim sve što je u mojoj moći kako predsjednika da to zaustavim i to odmah”.

Prema podatcima Sayoc je registrirani republikanaca s poduljom kriminalnom prošlošću, uključujući da je jednom prijetio bombom, i poviješću zapaljivih komentara na društvenim medijima protiv Trumpovih političkih protivnika.

Komentiraj