Uhićen i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić

Autor:

20.05.2020., Slavonski Brod - Konferencija za medije predsjednika SDP-a Davora Bernardica. Saborski zastupnik i koordinator 5. izborne jedinice Vinko Grgic,

Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL

Ivica Galovic/PIXSELL

Uhićen je i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, samo koji sat nakon što se to dogodilo i HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću, kojima je Sabor danas obojici ukinuo zastupnički imunitet.

Nakon skidanja imuniteta uhićen Dražen Barišić

Nova TV je izvijestila kako je policija oko 15 sati stigla pred kuću Vinka Grgića. U tijeku je pretres njegova doma, a Barišić će biti odveden u zagrebačke Oranice na ispitivanje u PNUSKOK.

Istovremeno se pretresa i kuća ranije uhićenog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića koji se nalazi u policijskim prostorijama na Oranicama, potvrdio je njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

USKOK je protiv njih zatražio određivanje istražnog zatvora, o čemu će danas odlučivati zagrebački Županijski sud.

Dnevnik.hr javlja kako je, uz direktora Janafa Dragana Kovačevića, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o uhićenju, istragom obuhvaćen i prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek, koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Uz glavne aktere te korupcijske afere još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

Uskok je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima. Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je deset osumnjičenih predano ili će biti predano pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu.

Petek je je kao osnivač i stvarni voditelj tvrtke Elektrocentar Petek od rujna 2019. u Zagrebu predsjedniku uprave Janafa navodno dao 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf.

Peteka terete i da je od rujna 2019. do 18. rujna u Zagrebu i Novoj Gradiški s gradonačelnikom Nove Gradiške dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da se u postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuditelja tvrtki u kojoj je on stvarni voditelj jednog, a VII. okrivljeni odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000 kuna.

Gradonačelnika Velike Gorice tereti se da je od rujna 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Petekom poduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj tvrtki u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97,3 milijuna kuna dodijeli izvođenje tih radova.

Velikogorički gradonačelnik pritom je koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe od predsjednika uprave Vodoopskrbe i naručitelja radova zatražio da manipulira pretpostupkom i postupkom javnog nadmetanja, mijenjanjem dokumentacije sukladno zahtjevima Peteka i njegove konzultantice, tvrdi Uskok. U tu nezakonitu rabotu gradonačelnik je uključio voditeljicu odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena dokumentacije o javnoj nabavi na pitanja tvrtke prvookrivljenika i njegovih poslovnih partnera objavljuje one odgovore koje će joj dati devetookrivljeni, kao i da mu da pitanja njihovih konkurenata radi otkrivanja njihovih ponuda.

Barišića terete i da je u dogovoru s Petekom pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici, pri čemu je fingiran pozivni natječaj.

 

 

OZNAKE: vinko grgić

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.