Uhićen bivši predsjednik UN-a John Ashe: Primio 1,3 milijuna dolara mita

Screenshot/YouTube

Američke su vlasti optužile bivšeg predsjednika Opće skupštine UN-a Johna Ashea za uzimanje mita od kineskog milijardera. Njujorški su tužitelji istaknuli kako je Ashe pretvarao Ujedinjene narode u platformu za profit, te kako je pomogao milijarderu Ng Lapu Sengu da sklopi ugovore s vladom.

Ashe je optužen za uzimanje 1,3 milijuna dolara mita, koje je potrošio na luksuzne proizvode. Glavni tajnuk UN-a Ban Ki-moon rekao je kako je ‘šokiran i duboko uznemiren ovim optužbama’.

“John Ashe je prodao seve i globalnu instituciju koju je vodio za Rolex satove, košarkaško igralište i dizajnerska odijela”, rekao je američki federalni tužitelj Preet Bharara. “Ujedinjeni pohlepom, pretvorili su Ujedinjene narode u platformu za dobit”.

Tužitelji navode kako je Ashe koristio svoj položaj u UN-u kako bi Sengu omogućio gradnju više milijardi dolara vrijednog konferencijskoj centra u Makauu, a glavnom tajniku UN-a govorio je kako je taj centar neophodan. Sve se to odvijalo između 2011. i 2014. godine. Ashe je ugovarao i sastanke s dužnosnicima vlada Kenije i Antigue kako bi pomogao pri dobivanju ugovora s građevincima.

Također ga se optužuje da je utajio porez za mito kojeg je primio, te da je na račun građana boravio u luksuznim hotelima sa obitelji.

Komentiraj