UGP: Većina poduzetnika smatra političare odgovornima za dramatičan pad broja stanovnika

Udruga Glas poduzetnika provela je među svojim članovima anketu u kojoj su pitali tko je najodgovorniji za veliki pad broja stanovnika u hrvatskoj.

Podsjetimo, Državni zavod za statistiku objavio je prve službene podatke Popisa stanovništva za 2021. godinu prema kojemu u Hrvatskoj živi 3.888.529 stanovnika, što znači da je u posljednjih deset godina Hrvatska izgubila gotovo 400.000 stanovnika. Navedene brojke posljedica su kako činjenice da su se mnogi u tom periodu odselili iz Hrvatske, tako i slabe stope nataliteta.

Poduzetnici, prema rezultatima provedene ankete, najodgovornijima smatra političare (58 posto). Destruktivnu politiku i klijentelizam kao najodgovornije ističe 24 posto ispitanika, a njih deset posto smatra da su za pad broja stanovništva najodgovorniki ipak – sami građani.

Iz rezultata ankete vidljivo je da velika većina poduzetnika smatra da su političari i njihova destruktivna politika i klijentelizam s ukupno 82% glasova najodgovorniji za trenutačnu demografsku situaciju u Hrvatskoj, dok dodatnih 15% odgovornima smatra građane koji glasaju za političare, odnosno ne izlaze na izbore.

Većina ispitanih smatra da su političari doslovno otjerali mnoge, a pogotovo mlade ljude koji nemaju motivacije za ostanak u Hrvatskoj, u druge države u potrazi za boljim uvjetima i životnim standardom.

“Iseljavanje i negativni prirodni prirast nisu od jučer problem Hrvatske, to je problem koji je tu već trideset godina. Ulaskom u EU iseljavanje je dobilo nove dimenzije, a nema nikakve naznake da će se takav trend preokrenuti”, rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor UGP-a.

Dodao je da je svim poduzetnicima jasno da dgovornost za takvu situaciju snose političari koji su obnašali vlast i defnirali i gospodarske i demografske javne politike tijekom cijelog ovog perioda, a ne samo trenutačna Vlada.

“Ipak, očekivali bismo da premijer ipak ima neki kontakt sa stvarnošću i da nas poštedi bajki koje pričaju on i njegovi suradnici, nego da se suoči sa stvarnom situacijom, prihvati dugogodišnju odgovornost svoje stranke za katastrofalno stanje i rezultate. Očekujemo da Vlada u suradnji sa sposobnim i proaktivnim nevladinim organizacijama kao savjetničkim tijelima definira reforme koje je nužno provesti i da se s tim reformama suoči jer je to jedini način da se izvučemo iz ove negativne spirale u sljedećih nekoliko desetljeća”, zaključio je.

Komentiraj