UGP: Postotak procijepljenosti među poduzetnicima veći je od postotka procijepljenosti ukupnog stanovništva Hrvatske

Udruga Glas poduzetnika u četvrtak je u priopćenju oštro osudila najavu vladajućih o ukidanju mjera potpore poduzetnicima i zaposlenima koji nisu cijepljeni. Također, Glas poduzetnika odlučno je odbacila navode prema kojima su poduzetnici odgovorni za loš odaziv građana na cijepljenje.

Nakon najave Vlade da će mjere potpore poduzetnicima ovisiti o procijepljenosti njihovih zaposlenika, udruga Glas poduzetnika provela je među svojim članovima anketu na temu cijepljenja protiv koronavirusa. Rezultati ankete UGP-a pokazuju da je više od polovice ispitanika primilo jednu ili obje doze cjepiva.

“Na anketno pitanje koje je UGP postavio članovima u kratkom je roku pristiglo više od 1400 odgovora, što se može smatrati reprezentativnim uzorkom na kojem se temelje rezultati koji pokazuju da je veliki broj poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru itekako odgovoran prema sebi i okolini, suprotno onome što je iz redova vladajućih dolazilo u medije proteklih dana”, poručuju iz UGP-a.

Više od 54% članova koji su ispunili anketu primilo je jednu ili obje doze cjepiva, a još 5% to namjerava učiniti, što je dokaz da poduzetnici na odgovoran način pristupaju svome zdravlju, ali i dokaz želje da se izbjegne novi val pandemije koji bi dodatno ugrozio hrvatsko gospodarstvo. Oko 10% ispitanih članova preboljelo je bolest, a 30% ispitanika nije se cijepilo niti to planira učiniti.

Ističu da je iz podataka anketa vidljivo da je postotak cijepljenih poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru dosta veći od postotka cijepljenih građana na razini države, koji se kreće oko 38% ukupnog stanovništva, odnosno oko 45% odraslog stanovništva.

“Stoga se može zaključiti da su optužbe premijera i pojedinih ministara usmjerene prema poduzetnicima i privatnom sektoru potpuno neutemeljene i da bi Vlada krivca za lošu procijepljenost građana trebala tražiti negdje drugdje”, poručuju iz UGP-a.

“Najava Vlade da će segregirati zaposlene u privatnom sektoru temeljem cijepljenosti otvara sasvim novo poglavlje u povijesti terora i represije kojoj smo izloženi kao poduzetnici u Hrvatskoj. Mi smo kao magarci navikli na batinu, ali preživjeli smo i izdržali sve namete, napade, omalovažavanje i diskriminaciju do sada, pa ćemo tako preživjeti i ovu pošast, a za pravdu i poštivanje ustavnih prava svih građana, poduzetnika i zaposlenih u privatnom sektoru ćemo se očigledno morati izboriti sudskim putem”, rekao je izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin.

Komentiraj