UGP pisao Vladi: “Poduzetnici su opet prepušteni sami sebi, kad ćemo znati možemo li raditi ili ne?”

Udruga Glas poduzetnika u utorak je uputila dopis Vladi i Nacionalnom stožeru civilne zaštite, u kojem od njih traže da poduzetnike što prije obvijeste o daljnjim gospodarskim i epidemiološkim mjerama.

Iz udruge podsjećaju da je najavljeno da će mjere na snazi ostati do 8. siječnja. “Poduzetnici i obrtnici koji su morali zatvoriti svoja vrata sada ne znaju kada će uopće moći nastaviti s poslovanjem. Ne postoje nikakve informacije o tome hoće li moći nastaviti s radom ili se restriktivne mjere produljuju. Smatramo to nedopustivim!”, istaknuli su.

Iz UGP-a napominju da epidemiološke mjere prestaju za nekoliko dana, ali nitko ne zna što će biti dalje. “Kako god bilo, vlada Republike Hrvatske mora što prije donijeti kvalitetne gospodarske mjere jer problemi o kojima govorimo mjesecima nisu nestali. Smatramo da bi vlada Republike Hrvatske i Nacionalni stožer civilne zaštite što prije morali obavijestiti poduzetnike i obrtnike o daljnjim koracima. Neizvjesnost za mnogobrojne poduzetnike traje već više od devet mjeseci i situacija postaje sve teža. Štoviše, još uvijek nemamo odgovor na pitanje o naknadama za djelatnosti kojima je onemogućen rad zbog mjera.

Poduzetnike zanima hoće li im vlada Republike Hrvatske nadoknaditi silne gubitke zbog ograničavanja poslovanja? Nadalje, mnogobrojne djelatnosti koje nisu formalno zatvorene, kao što su povremeni prijevoz putnika i putničke agencije, propadaju. Nažalost, sve više ljudi završava na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a trenutno imamo 160.000 nezaposlenih. Vjerujemo da će se taj trend nastaviti ako se uskoro ne donesu kvalitetne gospodarske mjere”, stoji u priopćenju UGP-a.

Dodaju da su u potpunosti svjesni nove krize, te podsjećaju da su i oni svoje raspoložive resure prebacili na područje Sisačko-moslavačke županije kako bi pomogli nakon potresa. No, navode, problemi uzrokovani koronakrizom, koja je na koljena bacila desetke tisuća tvrtki, nisu nestali. Udruga podsjeća da otpore za očuvanje radnih mjesta nisu mjera pomoći za poduzetnike, a ta mjera neće spasiti poslovanje tvrtki niti će omogućiti oporavak gospodarstva.

UGP ističe da su poduzetnici ponovno prepušteni sami sebi, bez ikakvih informacija o tome kada će moći nastaviti s radom. “Apeliramo na vladu Republike Hrvatske da što prije donese odluke o mjerama i da o tome obavijesti poduzetnike”, navode u dopisu te dodaju da su u razdoblju nakon potresa u Petrinji pokazali veliko srce i solidarnost te radom na terenu i donacijama u robi i novcu priskočili u pomoć unesrećenima, ali uskoro će morati ponovo početi misliti na vlastiti opstanak.

“Nadamo se da vlada ima agendu kako će u sljedećih nekoliko mjeseci omogućiti poduzetništvu da ne bude demontirano i osigurati uvjete za opstanak u ovakvoj situaciji. Nužne su zakonske promjene, otpisi poreza i doprinosa za pogođene krajeve te ukidanje plaćanja PDV-a za doniranu robu. Umjesto toga vlada predlaže nove obveze i razne nepotrebne Uredbe o praćenju i izvješćivanju o učincima pandemije koronavirusa i mjera za pomoć gospodarstvu. Na taj način samo kreira novu nepotrebnu papirologiju, dok broj tvrtki koje propadaju i broj nezaposlenih nezaustavljivo rastu iz dana u dan”, rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Komentiraj