Ugovor sastavio Šavorić: Agrokorom je trebao upravljati javni bilježnik Stjepan Šaškor, suprug državne tužiteljice

Nakon što je uhićena Mirela Alerić Puklin, jedna od triju tužiteljica koje su radile na optužnici protiv Ivice Todorića, Todorić je medijima poslao e-mail u kojem je podsjetio na svoje ranije objave na Facebooku koje se odnose na jednu drugu tužiteljicu u njegovu predmetu, Željku Šaškor. Konkretno, Todorić je podsjetio na činjenicu da je Vlada upravo supruga tužiteljice Željke Šaškor bila odredila za čovjeka kojem je trebalo dati na upravljanje cijeli Agrokor.

Riječ je o javnom bilježniku Stjepanu Šaškoru.

Prijedlog ugovora kojim je Agrokor trebao biti predan na upravljanje Šaškoru poslao je odvjetnik Boris Šavorić, jedan od glavnih protagonista grupe Borg, ostalim članovima skupine 21. ožujka 2017. godine, dakle, prije donošenja lex Agrokor. Prema tom ugovoru Ivica Todorić je svoju tvrtku na najmanje godinu dana, bez ikakve naknade i prava, trebao prebaciti na upravljanje javnom bilježniku Stjepanu Šaškoru. Kao potpisnici tog ugovora bili su navedeni Ivica Todorić, premijer Andrej Plenković, javni bilježnik Stjepan Šaškor, ali i predstavnici ruskih banaka Sber i VTB. Todorić je taj ugovor objavio u jednoj od svojih prezentacija. Osim toga, iz e-mailova koje je Martina Dalić slala članovima grupe Borg, a koje je Todorić također već objavio, proizlazi da je ona još 15. ožujka 2017. Borisu Šavoriću napisala kako se čeka da Plenković kaže tko će biti novi vlasnik Agrokora.

U međuvremenu je Todorić više puta putem svog profila na Facebooku upozorio na to da je supruga javnog bilježnika Stjepana Šaškora, kojem je po tom spornom ugovoru trebalo predati upravljanje Agrokorom, Željka Šaškor, jedna od zamjenica glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek u DORH-u, te to smatra jednim od ključnih dokaza da je cijela priča s optužnicom protiv njega montirana kako bi mu se lakše mogla oteti kompanija.

Ugovor o prijenosu prava na upravljanje Stjepanu Šaškoru trebali su potpisati i Todorić, Plenković i predstavnici Sberbanka i VTB banke. FOTO: Nacional

Željka Šaškor pojavljuje se, pak, i u jednom drugom predmetu povezanom s Todorićem, stečajnom postupku nad njegovom tvrtkom Agrokor projekti. To izvori bliski Todoriću smatraju, u najmanju ruku, neobičnom podudarnošću koja ukazuje na puno dublju isprepletenost i šire razmjere “zavjere” oko Agrokora.

Todorić je još ranije izjavio da je Plenković “neprijateljski oteo privatno vlasništvo Agrokora Hrvatima i dao ga Rusima”, kao i da postoci koje su ostvarili strani i domaći investitori u novom Agrokoru nisu odgovarajući, s obzirom na to da su ukupni dugovi stranim investitorima iznosili 13,5 milijardi kuna, a domaćim 14 milijardi, da bi stranima na kraju pripalo 64 posto vlasničkog udjela, dok je domaćima ostalo svega 12,7 posto.

Tvrtka koja je za DORH radila na vještačenju protiv Todorića od privremene uprave Agrokora naplatila 116 milijuna kuna

Komentiraj