Članovi Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a pitaju zašto su samo oni gubitnici u predloženoj poreznoj reformi te će na kongresu od 27. do 29. studenoga u Splitu upozoriti na razarajuće učinke predloženoga dizanja PDV-a na ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto i istaknuti zahtjev za odustanak od te mjere.

Rečeno je to u srijedu na konferenciji za novinare Organizacijskog odbora kongresa.

Taj će se skup održati prije izglasavanja porezne reforme u Saboru i mi se nadamo kako ćemo na njemu uspjeti razuvjeriti ministre ili njihove predstavnike, jer smatramo kako ugostitelji nisu zaslužili biti jedini gubitnici u poreznoj reformi, rekao je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika  HOK-a Nenad Šepak.

On podsjeća da je Strategijom hrvatskog turizma koja obuhvaća razdoblje do 2020. godine predviđeno smanjenje PDV -a u ugostiteljstvu s 13 na 10 posto te da je na prošlogodišnjem kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a usvojen zaključak da se on smanji s 13 na 10 posto, ali unatoč tomu sada se predlaže povećanje na 25 posto.

“Ovom poreznom reformom Strategija hrvatskog turizma ukida se tri godine nakon što je prihvaćena i to na način da će se jedino na ugostitelje negativno odraziti”, smatra Šepak.

“Očekujemo od resornog ministra da vrlo jasno kaže svoje mišljenje  i da zastupa naše stavove,” poručio je on.

Upozorava da će Hrvatska, uz PDV za ugostiteljske usluge od 25 posto, biti na začelju po konkurentnosti među turističkim zemljama.

Predsjednik Organizacijskog odbora 29. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Stjepan Knežević najavio je kako će se se na kongresu na atraktivan način obrađivati nove aktualne teme i novi trendovi te promovirati ugostiteljska struka, kroz tematske radionice, panele, prezentacije, degustacije i predstavljanje novih proizvoda.

Komentiraj