Ugostitelji protiv novih ograničenja u kafićima i restoranima

Prijedlog novih epidemioloških mjera za ugostitelje, koji je jučer iznio Stožer civilne zaštite, “vodi u ekonomsku neisplativost”, i s takvim mjerama ugostitelji “ne mogu izaći s plusom”, izjavio je za rtl.hr predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

Prijedlog je, uz ostalo, da na svakih 50 osoba u ugostiteljskim objektima paz jedan “covid redar”. Broj osoba ovisit će o broju kvadrata objekta, tako da na svaka četiri četvorna metra dolazi po jedan gost. Fizički razmak između stolova treba biti tri metra. HZJZ preporučuje ugostiteljima i online rezervacije te evidenciju gostiju u restoranima, ali ne i u kafićima.

Švedskog stola ne bi smjelo biti, a ventilacija, odnosno prozračivanje prostora mora biti obavezno i često. Također, djelatnici moraju mjeriti temperaturu i pri svakom znaku eventualne bolesti ne doći na posao. Ni mjerenje temperature gostima nije isključeno. Ako netko oboli, obavezno je provesti dezinfekciju i testiranje zaposlenih.

Medak takve mjere opisuje rečenicom: “To je nemoguće.”Primjerice, svadbe već sada rade s ‘covid redarima’. Sve je to bilo moguće bilo dok nisu ukinuli plesni podij i svadbe nakon 24 sata. To nema svrhe, svadba bez plesnog podija i do 24 sata nema smisla, mladenci bi po tome trebali sa svime početi u podne”, kazao nam je Medak.

Nije moguće, tvrdi, ni stolove u kafićima i restoranima razmaknuti tri metra. “Ovo vodi u ekonomsku neisplativost i nemoguće je izaći s plusom s ovim mjerama”, tvrdi.

Komentiraj