Ugostitelji: “Osoblje neće koristiti represivne metode prema gostima”

Predstavnici ugostitelja održali su u četvrtak izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj su komentirali nove epidemiološke mjere za ugostiteljske objekte. Upozorili su da prema novim mjerama ne mogu opstati jer je mnogima već sad upola pao promet.

Marin Medak istaknuo je da ugostitelji nisu protiv Stožera, ali traže sastanak s Vladom. “Božinović je rekao kako se možemo sastati zbog obeštećenja. Mi ćemo morati dignuti cijene i sve ćemo onda otjerati od nas. Mi poštujemo struku i epidemiologe i želimo da i oni poštuju nas. Prihvatili smo mjere jer znamo da je zdravlje gostiju na prioritetu broj jedan”, rekao je Medak.

“Prihvatili smo njihove izvanredne mjere, bili smo na sastancima, prihvatilli smo mjere jer drugog izbora nemamo. Ono što je Markotić jučer rekla da će se ljudi zaraziti u kafićima nije točno. Mi smo ih pitali koliko zaraženih ima iz kafića i restorana i oni su rekli da nema nikoga. Sada kad se primjenjuju sve mjere zaraze nema. Ako se nastavi pridržavanje mjera, sve će biti u redu. Ali ako nas regulator bude preopteretio, ljudi će jednostavno otići prirodnim putem na ilegalne partije. Nema druge opcije”, poručio je.

Medak je dodao da osoblje neće koristiti represivne metode prema gostima. Kritizirao je Alemku Markotić, ustvrdivši kako nije jasno zbog čega se njima uvode tako stroge mjere, a da pritom nije poznato koliko se ljudi zarazilo u kafićima. “Što se tiče kazni, mi ne možemo snositi odgovornost to što netko ne nosi masku. Naši konobari i radnici prodaju iskustvo i emociju, uspomene, a ne samo hranu. Naše osoblje nije sposobno za represivne metode”, rekao je Medak.

“Regulator je tu država, to nije naša obaveza. Ne može se odgovornost prebacivati na nas. Neka se država zaduži i zaposli 20.000 ljudi i neka to kontroliraju. Mi nismo tu da to radimo”, rekao je.

“Sve će se prelomiti preko nas. Mi možemo tražiti, mi prosvjedujemo i ja pozivam kolege i zgrožavam se bilo kakve neprimjerene komunikacije i spominjanja ičije obitelji. Oštro osuđujem to što se dogodilo Capaku i spominjanje njegove obitelji, osuđujem to u svakom kontekstu”, dodao je Medak.

“Mi zapošljavamo 65.000 radnika, a uz ovaj pad koji imamo bez posla bi moglo ostati 30 tisuća ljudi. Mi s ovim mjerama ne možemo ostvariti promet ni 30%, a svi realno imamo pad u ovom tjednu oko 75%. Mi nismo epidemiolozi i ne želimo to biti i želimo poštovati mjere”, dodao je.

Predstavnik ugostitelja iz Dalmacije Stipe Jeličić kazao je da su mjere na prvi pogled šokantne, ali se polako privikavaju na njih. “Možemo samo apelirati na goste da ne prestanu dolaziti u naše objekte. Mi ćemo poštovati ova pravila i pozivamo sve ugostitelje na to da se drže mjera. Pozivamo vladu na dijalog i nikog ne prozivamo. U početku epidemije je na početku dala ono što nam je trebalo za naše radnike i pozdravljamo najave da ministar Aladrović radi na novom setu mjera. Bit ćemo partneri vladi, mi ne možemo bez njih, oni ne mogu bez nas”, rekao je.

Dodao je da nisu završili epidemiološke i zdravstvene škole nego ugostiteljske i žele poštivati mjere. “Ali, mi u Dalmaciji imamo male prostore gdje je te mjere jako teško poštovati”, istaknuo je.

“Mi sada uzimamo kredite na više godina za likvidnost, da bi bili solventni, da bi mogli sebe kroz sljedeće godine izgraditi, očuvati ono što smo gradili”, rekao je Jeličić ističući da je on uzeo kredit za sljedećih pet godina. “Moja obitelj je u tome preko 50 godina, neću dopustiti da to tek tako propadne. Ne tražimo nešto što je nerealno, tražimo da u ovim trenucima se svi pokušamo izvaditi van. Idemo dalje, idemo razgovarati. Tražimo manji PDV, da možemo preživjeti. Zdravlje je na prvom mjestu, ali manji PDV bi nam olakšao poslovanje u sljedećih par godina. Smatram da je vlada ima kapacitet za to i zato ovo danas radimo u dobroj vjeri jer smo tu s njima na dugi niz godina. Apeliram i na ugostitelje da se smire, mi nismo plaćeni za ovo, mi ovdje volontiramo. Dobro je rekao premijer rekao da treba naći balans između epidemiloške situacije i ekonomije. Ovo će biti teški maraton po kamenju”, zaključio je.

Podsjetimo, nove preporuke za sprječavanje zaraze koronavirusom u ugostiteljskim objektima i kod pružanja ugostiteljskih usluga, poput cateringa, kao i za svadbe te druga slavlja, propisuju da u svim objektima moraju biti vidljive obavijesti o pridržavanju općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti od 1,5 metara. Obvezno je nošenje maski za lice i za zaposlene i, po novom, i za goste u objektima (osim kada konzumiraju hranu i piće za stolovima), i to tako da prekrivaju i nos i usta, pa do toga da svima moraju biti dostupni dezinficijensi (doza od pola litre na svakih 10 osoba, odnosno na svakom stolu).

Svi ugostiteljski objekti smiju raditi maksimalno do ponoći, a u klubovima i noćnim barovima za gosta se mora osigurati 4 kvadrata. Preporučuje se i da razmak između stolova bude tri metra, a da se u slučaju glazbenih izvedbi osigura razmak od dva metra između izvođača na sceni te od četiri metra između publike i izvođača.

Komentiraj