Ugostitelji i Glas poduzetnika predložili četiri mjere za spas mnogih poduzetnika od propasti

Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja poslali su dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad. Ističu da su navedene odluke o ograničenju poslovanja mnoge poduzetnike dovele u nezavidan položaj.

Podsjetimo, ugostiteljskim objektima tipa “Caffe bar” i “Objektima jednostavnih usluga” u potpunosti je onemogućen rad, kao i priprema hrane te pića za opciju osobnog preuzimanja na vratima ugostiteljskog objekta. Navode da, dok su ovi objekti pod ključem, kiosci mješovitom robom, pekarnice, benzinske postaje i ostali objekti bez ikakve prepreke nadopunjavaju osnovnu djelatnost pripremom i prodajom kave te jednostavnih jela.

‘Dok su kafići zatvoreni, kiosci mješovitom robom, pekarnice, benzinske postaje i ostali objekti bez ikakve prepreke nadopunjavaju osnovnu djelatnost pripremom i prodajom kave’. PHOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kao se dodaje u dopisu, isplate potpora za očuvanje radnih mjesta jako kasne, a isplatu naknade za fiksne troškove mogu tražiti samo oni koji su si mogli priuštiti platiti troškove za prosinac. Ističu da niti jedan ugostiteljski objekt u prosincu nije ostvario niti jednu kunu prihoda. Krediti komercijalnih banaka za ugostitelje su nedostižni, s obzirom na to da je ugostiteljska djelatnost porezno najopterećenija s PDV-om od 25% te porezom na potrošnju u visini od dodatnih 3%.

Nacionalna udruga ugostitelja i udruga Glas poduzetnika zato ima četiri prijedloga za spas mnogih od propasti:

  • Jednakost prava na rad za sve ugostitelje.
  • Osigurati jednokratnu isplatu poduzetnicima u sektoru ugostiteljstva u visini od 3% ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. godini.
  • Osigurati produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta.
  • Nastavak mjera za refundaciju fiksnih troškova na način da je dokaz tome zaprimljen račun, a ne plaćeni račun. Uklanjanjem uvjeta unaprijed plaćenih računa ćemo omogućiti da se broj predanih zahtjeva sa 119 podigne na realno potrebnih 20-ak tisuća.
Predsjednik Glasa poduzetnika Hrvoje Bujas. PHOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

“Ako se nastavi značajnije poboljšanje epidemiološke slike tj. smanjivanje oboljelih i hospitaliziranih, UGP traži otvaranje od 1. veljače svih onih kojima je zabranjeno njihovo ustavno pravo na rad (ugostitelji, ali i teretane, kockarnice, rođendaonice i sl.), naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Također, zahtijevamo adekvatnu naknadu, kao i efikasno provođenje ekonomskih mjera. Ističem da je sve to izostalo”, kazao je predsjednik Glasa poduzetnika Hrvoje Bujas.

Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, pak, kaže da ta udruga i dalje nastavlja braniti interese svih ugostitelja. “U ovom trenutku smatramo da je najvažnije izjednačiti pravo na rad za sve poduzetnike u sektoru. Svjesni smo činjenice da je zdravlje na prvom mjestu i da su uvjeti za normalan rad daleko ispred nas te da je zajednički cilj svih zemalja pandemiju staviti pod kontrolu i iskorijeniti je. Podržavamo popuštanje mjera u skladu s epidemiološkim uvjetima, ali pri tome je nužno voditi računa o popratnim gospodarskim mjerama”, rekla je.

Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja. PHOTO: Tino Juric/PIXSELL

“Čitav ugostiteljski sektor već godinu dana trpi najrazličitije restrikcije i svima je onemogućen rad. Ako se ne poduzmu značajniji koraci, cijeli sektor pretrpjet će ozbiljan udarac. Mjere za pomoć koje je Vlada Republike Hrvatske do sada donijela, nisu pomogle ugostiteljskom sektoru. Do sada je cijeli sektor izgubio preko 11.000 zaposlenika, a kako vrijeme prolazi, taj broj će se povećavati. Ovim putem pozivamo Vladu Republike Hrvatske da zajedno s nama pronađe rješenja te da omogući opstanak poduzetnika i njihovih zaposlenika”, zaključuju iz Nacionalne udruge ugostitelja i Glasa poduzetnika.

Komentiraj