Ugostitelji: “Dopustite nam da radimo, plaćamo najamnine, da plaćamo poreze”

 

Istarski i kvarnerski ugostitelji u četvrtak u 11:55 sati na sat vremena zatvorili su svoje objekte kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuli na žurno djelovanje odgovorne institucije, s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprečavanja kolapsa gospodarstva.

U akciji je sudjelovalo oko 400 objekata.

“Mjere za spas radnih mjesta jesu spasile radna mjesta, ali nisu spasile nas poduzetnike jer država nije uopće nama pomagala. Nama su pomagale naše lokalne zajednice koje su nam dale da proširimo terase bez dodatne naknade, primjerice. Mi ne tražimo besplatan novac, ne želimo postati uhljebi ni socijala. Mi želimo raditi, plaćati poreze, da bismo plati porez moramo moći preživjeti zimu. Da bismo preživjeli, trebamo pojačati ekonomsku aktivnost, a naša aktivnost će biti nešto manja, mi želimo posuditi novce da podmirimo troškove do nule

Najveći problem je to što ne možemo od nikoga posuditi novce. Ako bismo dobili porezno prihvatljive uvjete, u bankama bi naši indikatori požutjeli i mogli bismo ponudit novac.

Ne tražimo besplatan novac, tražimo preferencijalnu stopu na hranu od 10 ili 13 posto, s tim da preferiramo 10. Kako bi nam bankarski koeficijenti ušli u žuto, a sad su u crvenom, treba nam ta preferencijalna stopa.

Dopustite nam da radimo, plaćamo najamnine, da plaćamo poreze”, rekao je Vedran Jakominić na konferenciji za novinare.

Nakon konferencije medijima su poslali i priopćenje, koje u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Mjere za očuvanje radnih mjesta spasile su naše djelatnike od odlaska na Zavod. Međutim, nisu spasile nas poduzetnike i poduzetništvo, a među njima i one koji podnijeli najteži udarac od svih – povremeni putnički prijevoz, event industriju, putničke agencije, turističke vodiče, beauty industriju i ugostitelje. Nastojeći održati nivo ugostiteljske ponude na koju su naši gosti navikli dolazeći k nama, iscrpili smo većinu svojih resursa. Najavljena povoljna kreditiranja koja će država osigurati poduzetnicima ostala su kule u zraku. Pristup bilo kakvoj kreditnoj liniji je blokiran. Sve ovo upućuje kako je kolaps djelatnosti čiji smo faktori, a i mnogih drugih – ne samo onih vezanih uz ugostiteljstvo, samo odgođen s travnja na studeni.

Radeći anketu na bazi od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovili smo kako gotovo 60% bilježi pad u poslovanju veći od 50%, a gotovo 40% se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Čak 80% poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima. Ove se brojke u periodu koji nas očekuje sigurno neće promijeniti na bolje. Samo u ugostiteljstvu prijeti nam i do 20.000 otkaza. Iz tog razloga, ugostitelji Kvarnera i Istre pokrenuli su akciju “5 do 12” kojim simbolički planiraju ukazati kako je doista 5 do 12 za poduzetništvo, te poručiti odgovornim institucijama ove države kako bez novih koraka ka spasu poslovanja poduzetnici, a posebice ugostitelji, neće moći sačuvati radna mjesta.

Ovim putem zahvaljujemo svim jedinicama lokalne samouprave na području Kvarnera i Istre koje su prepoznale težinu situacije i izašle poduzetnicima u susret. Rijeka, Bakar, Opatija, Lovran, Matulji, Crikvenica, Pula, Medulin i mnogi drugi gradovi općine na području djelovanja naše Udruge pokazale su daleko veće razumijevanje od države za situaciju u kojoj se poduzetnici nalaze, učinivši sve prave korake kako bi poduzetništvo, u našem slučaju ugostiteljstvo, nekako preživjelo. Otpisi najmova, besplatno širenje terasa, suspenzija poreza na potrošnju i mnoge druge konkretne mjere žestoko su ih udarile po džepu, no pokazali su svijest. Zahvaljujemo Županiji koja se dugo i uporno, ali bez reakcije središnje države, pokušava izboriti za koncesionare. Zahvaljujemo i županijskom SCZ koji nastoji pronaći model kojim će, uz maksimalnu osjetljivost na ljudsko zdravlje, spasiti i ono poduzetništva što se spasiti da, mada središnji Stožer, kao i čitava Vlada nakon izbora, u ovom slučaju pokazuje i novi, dosad neviđeni simptom korone – nedostatak sluha, čak ni odgovora prema Stožeru CZ PGŽ.

Ne tražimo besplatan novac, velika većina nas ionako ne ostvaruje pravo na daljnje potpore za naše djelatnike, niti vjeruje kako je rješenje za hrvatsko gospodarstvo u beskrajnim potporama, već pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i porezne olakšice kako bismo konsolidirali poslovanja i zadržali naš najvažniji resurs – ljude. Tražimo da HAMAG i HBOR rade ono što je Vlada obećala da će raditi, kao i poslovne banke koje štite svoju aktivu i ne oslobađaju sredstva na tržište unatoč relaksaciji od strane HNB. Ignoriranjem ovog realnog i velikog problema od strane vladajućih ne znači da će problem nestati, mada strahovito podsjeća na “Družbu Pere Kvržice” u kojoj se Budala s problemom crkvenog zvona koje mu pada na glavu bori zatvaranjem očiju.

Svjesni smo kako je UUKI nedovoljno jaka da se uhvati s vladajućima u koštac no vjerujemo kako možemo, uz pomoć Nacionalne udruge ugostitelja i Udruge Glas poduzetnika, biti impuls koji će pokrenuti i druge naše kolege diljem Republike Hrvatske, i to ne samo ugostitelje, već i mnogobrojne druge poduzetnike. Kako smo ugostitelji, ne možemo zastupati astronaute već samo našu struku ali svjesni smo da je nužno strukturalno opće rješenje”, navode.

Komentiraj