Njemački dnevnik Die Welt piše da je sukob Hrvata i Slovenaca oko granice bizaran, ali bi mogao koristiti zagovornicima neliberalne demokracije unutar EU-a, poput mađarskog premijera Viktora Orbana i poljskog ultrakonzervativnog lidera Jaroslawa Kaczynskog, prenosi Index.

Die Welt piše da se Hrvatska i Slovenija već godinama žestoko natežu oko nekoliko kvadratnih metara mora gdje čak nema ni plaža, nego je područje samo namijenjeno ribarima. Dodaje se da Hrvatska ignorira arbitražu te da su napetosti posljedica starih borbi za podjelu teritorija među zemljama Jugoslavije.

”No još veći je problem to što je arbitraža kao instrument rješavanja graničnih sporova oslabljena. Ako ta vrsta neutralnog posredovanja treće strane više ne uživa povjerenje i neće biti prihvaćena s obje strane, onda je Europska unija izgubila jednu od najvažnijih poluga za svoju politiku na Balkanu”, piše Die Welt te dodaje da se Hrvatska sve više približava europskoj desnici.

”Upućeni u briselska gibanja su zabrinuti da bi inzistiranje Europske komisije na priznavanju arbitraže u Hrvatskoj moglo biti interpretirano kao jednostrana podrška Sloveniji, te Hrvatsku još više gurnuti u savez s nacionalistima iz Mađarske i Poljske”, zaključuje Die Welt.

Komentiraj