UEFA privremeno obustavila disciplinski postupak protiv Barcelone, Real Madrida i Juventusa

Iz europske nogometne organizacije (UEFA-e) stigla je službena potvrda da se do daljnjega obustavlja disciplinski postupak protiv Barcelone, Real Madrida i Juventusa pokrenut 25. svibnja zbog njihova sudjelovanja u osnivanju Superlige.

Prije mjesec dana UEFA je postigla nagodbu s preostalih devet sudionika tog projekta na način da su se odrekli 5% prihoda od europskih natjecanja za jednu sezonu te su zajednički uplatili 15 milijuna eura za ono što je nazvano “gestom dobre volje” u korist djece, mladeži i amaterskog nogometa. Uz to su se složili i s novčanom kaznom od 100 milijuna eura ako ponovno pokušaju igrati u neovlaštenom natjecanju ili s 50 milijuna eura ako prekrše bilo kakve druge obveze prema UEFA-i.

Protiv Barcelone, Real Madrida i Juventusa koji su odbili surađivati s UEFA-om pokrenut je disciplinski postupak, no on je nakon upozorenja ministarstva pravosuđa Švicarske privremeno obustavljen obzirom na prethodnu odluku suda Europske unije, a ispred kojeg su klubovi pokrenuli postupak vezan za monopol navedenih tijela i je li on u skladu s europskom pravnom stečevinom. U obzir treba uzeti i privremenu mjeru Trgovačkog suda u Madridu koji je početkom svibnja također zabranio UEFA-i i FIFA-i da donosi “bilo kakvu mjeru koja zabranjuje, ograničava ili na bilo koji način uvjetuje” stvaranje Superlige.

Komentiraj