UEFA pripremila financijsku injekciju za klubove

Izvršni odbor Uefe na današnjoj je sjednici, održanoj putem video konferencije, odlučio kako će odmah isplatiti naknade klubovima vezane za Uefina reprezentativna natjecanja, uzimajući u obzir krizu i financijske poteškoće koje brojni klubovi imaju zbog globalne pandemije novog koronavirusa – izvijestio je HNS.

Naknade su, prema početnom planu, trebale biti isplaćene nakon završetka doigravanja Europskih kvalifikacija, no uzimajući u obzir poteškoće s kojima se klubovi suočavaju tijekom pandemije, a koja je uzrokovala prestanak svih nogometnih aktivnosti, Izvršni odbor Uefe, u čijem radu je sudjelovao predsjednik HNS-a Davor Šuker, odlučio je odmah reagirati prema sljedećem planu:

1) 50 milijuna eura će biti isplaćeno klubovima koji su puštali igrače u 39 reprezentacija koje ne sudjeluju u doigravanju Europskih kvalifikacija

2) 17.7 milijuna eura bit će isplaćeno klubovima koji su puštali igrače u 16 reprezentacija koje sudjeluju u doigravanju (što ne uključuje naknade za utakmice doigravanja, koje će biti uplaćene nakon održanih utakmica)

3) Ostatak od 2.7 milijuna eura – vezan za igrače koji će nastupiti u doigravanju – bit će distribuiran nakon završetka kvalifikacija ove jeseni

Za ciklus EURO 2020 određeno je minimalno 200 milijuna eura za naknadu klubovima, prema Memorandumu o suradnji između Uefe i ECA-e koji je obnovljen 2019. godine.

Prema mehanizmu distribucije koji je odredio Izvršni odbor Uefe, 70 milijuna eura namijenjeno je za klubove čiji su igrači participirali u Europskim kvalifikacijama i Ligi nacija, dok će preostalih 130 milijuna eura biti distribuirano klubovima čiji će igrači sudjelovati na EURU 2020., koji će biti održan idućega ljeta.

Ukupno 676 klubova iz 55 zemalja članica dobit će naknade između 3.200 i 630.000 eura za sudjelovanje svojih igrača u Europskim kvalifikacijama i Ligi nacija u aktualnom ciklusu.

“Europski klubovi integralni su dio uspjeha naših reprezentativnih natjecanja. Posljedično, dio prihoda od tih natjecanja je distribuiran klubovima koji puštaju igrače na reprezentativna okupljanja. U ovim teškim vremenima kada se puno klubova suočava s financijskim poteškoćama, posebno s nelikvidnošću, naša je obveza da osiguramo da klubovi dobiju sredstva što je prije moguće”, izjavio je predsjednik Uefe Aleksander Čeferin.

Potpuna lista svih klubova s iznosom naknada koje će im biti isplaćene bit će objavljena nakon što bude okončan završni turnir.

Komentiraj