UEFA priprema velike promjene u kvalifikacijama, Hrvatska će imati nikad teži put do Svjetskog prvenstva?

Predsjednik Aleksandar Čeferin mogao bi dati “zeleno svjetlo” za novi plan kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, prenosi Večernji list.

Zbog velikog broja reprezentacija na Svjetskom prvenstvu 2026. godine, koje će se održati u SAD-u, Kanadi i Meksiku sprema se velika promjena u europskom nogometu. UEFA je blizu izmjena dosadašnjeg modela uoči novog ciklusa kvalifikacija i to će se odnositi na Hrvatsku, koja se nada novom plasmanu na svjetsku smotru.

Prema pisanju lista AS iz Madrida, kvalifikacije su dodatno skraćene jer Europa će imati 16 predstavnika umjesto dosadašnjih 13 i to znači da nije potrebno odigrati osam do deset utakmica u kvalifikacijama.  To je neobično s obzirom da UEFA voli popuniti kalendar do posljednjeg mjesta zbog TV prava, ali razmišljala je logično i odlučila smanjiti broj “dosadnih utakmica”. Ako UEFA prihvati ovaj plan, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo bit će 12 skupina tako da bi svaka imala četiri ili pet reprezentacija i igralo bi šest ili osam susreta.

Time bi ulog bio ogroman jer Hrvatska se ni jednog trenutka ne bi smjela opustiti. Iako još nije službeno objavljeno, pretpostavlja se da će samo pobjednici skupina osigurati izravan plasman na SP, a preostala četiri mjesta popunila bi se nakon utakmica play-off runde. Liga nacija ponovno bi mogla odigrati svoju ulogu u ovoj priči.

Komentiraj