UEFA “Nemoćni smo u sprečavanju unošenja baklji na utakmice EURO-a”

Sanjin Strukic/PIXSELL

Europska nogometna federacija (UEFA) u subotu navečer za Independent je poručila kako je nemoćna u sprečavanju unošenja baklji na utakmice Europskog prvenstva u Francuskoj. Baklje su bile prisutne na tribinama pet utakmica turnira, a sve se više prstom upire u kompetenciju francuskih snaga sigurnosti, pogotovo na ogromnu terorističku prijetnju Francukoj.

Baklje su zabranjeni predmeti na utakmicama, a činjenica da su iha navijači uspjeli unijeti na stadione (utakmice Rusije sa Engleskom i Slovačkom, Hrvatske s Turskom i Češkom, Mađarske s Islandom) samo pojačava potrebu da se ispita cijeli francuski sigurnosni sustav. Ipak, UEFA je za Independent poričila kako je ‘iznimno teško’ spriječiti unošenje i upotrebu pirotehničkih sredstava na utakmicama.

U petak smo svjedočili potresnim scenama u režiji hrvatskih navijača na stadionu Geoffroy-Guichard u St. Etienneu, na teren su uletjele baklje, uz topovske udare. Sudac Mark Clatternberg nakratko je prekinuo utakmicu. Bio je to najveći izgred dosadašnjeg Europskog prvenstva u Francuskoj. Independent naglašava kako sitacija nije bila nimalo neočekivana, uzeći u obzie ‘građanski rat’ unutar navijačke Hrvatske.

Britanski list svojim je čitateljima objasnio cijelo nezadovoljstvo navijača vodstvom Hrvatskog nogometnog saveza, posebno naglašavajući antipatiju između navijača Dinama i Hajduka. spominju i optužnice protiv Zdravka Mamića, dopredsjednika HNS-a, kao i izvršnog direktora Damira Vrbanovića. Ipak, obojica su ostali na svojim funkcijama u Savezu, a na utakmici s Češkom sjedili su u VIP loži.

“Bacanje baklji u petak posljednja je poruka navijača koji osjećaju da je reprezentacija pretvorena u osobnu momčad spomenute dvojice i Davora Šukera, predsjednika HNS-a”, piše Independent. Podsjećaju i na nacrtanu svastiku na poljudskom travnjaku u lipnju prošle godine. Neki od navijača, dodaju, vjeruju da će samo sabotažom reprezentacije Ante Čačića dovesti do pada HNS-a.

UEFA je odmah nakon utakmice s Češkom pokrenula disciplinske postupke protiv Hrvatske – zbog pirotehničkih sredstava, nereda na tribinama, bacanja predsmeta na travnjak i rasizma, a HNS će sutra gotovo sigurno dobiti veliku kaznu. Pretpostavlja se da bi Hrvatska, kao i Rusija, mogla dobiti uvjetnu diskvalifikaciju s prvenstva. Ipak, naglašavaju, problema bi moglo biti i u Bordeauxu, gsje Hrvatska u utorak igra protiv Španjolske.

Independent piše i o ‘bizarnom’ priopćenju HNS-a, koji je u subotu za sve okrivio vlastitu Vladu i francusku policiju. U priopćenju su se ispričali gledateljima u St. Etienneu, televizijskim gledateljima i Česima.

Upitana hoće li postrožiti svoje sigurnosne sustave, UEFA odgovara: “Dogodilo se nekoliko incidenata povezanih s paljenjem baklji na stadionima tijekom Europskog prvenstva. Unatoč temeljitom pretraživanju navijača i njihovih stvari na ulazima na stadione, iznimno je teško potpuno ukloniti rizik od unošenja pirotehničkih sredstava na stadione. Gledatelji koji su uhvaćeni s bakljama predani su policiji. UEFA još jednom poziva sve gledatelje da poštuju sigurnost svih ljudi na stadionima, uključujući igrače i suce na terenu”, zaključuju iz UEFA-e.

S druge strane, veliki broj gledatelja koji su bili na utakmicama hrvatske reprezentacije u parizu i St. Etienneu, naglašavaju kako je sigurnosna provjera pri ulasku na stadiona daleko od temeljite. “Provjera s francuske strane bila je vrlo traljava, nije bilo bitno što piše na karti, na brzinu su nas pregledavali”, rekla je Mirjana Hrga za RTL, koja je bila na utakmici protiv Češke.

Komentiraj