UEFA pomaže moćnim klubovima da Ligu prvaka pretvore u zatvoreno natjecanje samo za superbogate klubove jer ih se boji, poručila je Udruga Europskih profesionalnih nogometnih liga (EPFL), koja predstavlja 24 nacvionalne europske lige.

Od UEFA-e zahtijervaju da otkažu najavljene promjene u natjecanju, jer se boje da bi nacionalne lige mogle patiti. Šef EPFL-a Lars-Christer Olsson je poručio kako je ‘UEFA u krevetu s ograničenim brojem klubova’.

Osim najavljenih promjena u Ligi prvaka, doći će i do promjena u distribuciji novca od Lige prvaka. Od 2018. godine individualni koeficijent (odnosno, kako je klub igrao u europskim natjecanjima kroz povijest) odlučit će o količini novca koje će dobiti, a to će omogućiti velikim klubovima, višestrukim osvajačima Lige prvaka da dobiju puno više novaca.

Olssen je dodao kako će organizacijske promjene dovesti europski nogomet u sistem franšize kakvu imamo prilike vidjeti u Sjevernoj Americi – NFL ili NBA. Šef škotske profesionalne nogometne lige nazvao je Ligu prvaka ‘regresivnom i zaštitiničkom’. “UEFA ima dužnost djelovati u ime cijele igre, a ne samo nekoliko izabranih klubova i liga”, dodao je Olsson.

Komentiraj