Udruge za zaštitu okoliša bijesne na Tomaševića: “Nastavljate suludi projekt Milana Bandića”

Udruga za zaštitu okoliša Resnik, uputila je otvoreno pismo gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću zbog najavljenog nastavka izgradnje Zagrebačkog centra za smeće. 

“Nemalo smo zatečeni Vašim posljednjim izjavama u medijima da se nastavlja s realizacijom 20 godina starog suludog projekta Milana Bandića koji je provodio u interesu i u korist pojedinaca i interesne grupacije: izgradnju štetnog i opasnog regionalnog Zagrebačkog centra za smeće, tzv. gospodarenje otpadom sa spalionicom (dalje: ZCGO) na lokaciji Resnik”, kažu u otvorenom pismu gradonačelniku.

Kažu kako je riječ o novom, neusporedivo većem, gorem i opasnijem centru za odlaganje otpada od samog Jakuševca u kojem će se odlagati pomiješano smeće iz Zagreba, Zagrebačke županije i šire. Osim odlagališta otpada, Centar će uključivati i spalionicu otpada i mulja, a iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik dodaju kako će se u Centru skladištiti najotrovniji sadržaji, kao i toksični pepeo, iznimno opasni azbestni otpad i drugo.

“Riječ je o gusto naseljenom području (evakuacijskom zonom od 5 km), na Zagrebačkom vodonosniku, visoko rizičnom potresnom i poplavnom području, sa katastrofalnim posljedicama (zdravstvenim, ekonomskim, financijskim i ekološkim) za cijeli
Grad Zagreb, Zagrebačku županiju i šire”, napominju.

Dodaju u pismu kako su, “radi omogućavanja ovog projekta u interesu pojedinaca i interesne grupacije pod orkestracijom Milana Bandića vršene brojne manipulacije i inkriminirane radnje u pogledu lokacije za spalionicu i centra za smeće u Zagrebu”.

“Brojnim izmjenama prostornih planova, prenamjene i ukidanja GUP-a stvarane su godinama nelegalne pretpostavke za izgradnju Centra sa spalionicom u Resniku. Ukidane su vodozaštitne zone na vodonosniku pitke vode Grada Zagreba, sklopljen je „Sporazum“ sa
Zagrebačkom županijom o izgradnji Centra u Zagrebu prljavom političkom trgovinom i odlukom Vlade RH, čemu ste i osobno svjedočili”.

“Svi negativni učinci tzv. Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom/spalionice na zdravlje već su odavno dokazani ozbiljnim znanstvenim studijama i do 50 km uokrug, a višestruko povećanje cijena građanima, štetne emisije i iznimni štetni utjecaj na okoliš zbog izgradnje regionalnih centara su potvrđeni na primjeru dva izgrađena centra za smeće u RH, Marišćini i Kaštijunu, protiv kojih i ovih dana ponovno građani prosvjeduju”, napominje se u pismu gradonačelniku Tomaševiću.

Gradonačalniku napominju i da je regionalni Zagrebački centar za gospodarenje otpadom suprotan osnovnim zadanim načelima i ciljevima EU Direktive o otpadu, kao i drugim povezanim EU direktivama i Pariškom sporazumu.

“Ovim se Centrom stoga nikad neće postići zadani EU ciljevi, zbog čega ćemo u konačnici plaćati skupe penale. Sve to uz opće poznatu činjenicu da je Zagreb EU prijestolnica smeća sa sramotnim postotkom odvojeno prikupljenog otpada ispod 20%. Posebno Vam pri tome ističemo zahtjev najnovije EU Direktive o otpadu i EU politika za smanjenjem nastanka ukupne količine otpada, prevencijom i povećanjem recikliranja, čime ovakav centar za smeće postaje besmislen sam po sebi, jer se neće imati/smjeti u njemu što dovoziti i spaljivati”, dodaje se u pismu.

Koje i čije smeće će se paliti u Gradu Zagrebu, kad se zna da se obvezno moraju odvojiti sve propisane reciklabilne, ujedno i gorive komponente komunalnog otpada (reciklabilno je i do 98% otpada), pitaju se iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

“Suprotno Vašim obećanjima u predizbornoj kampanji o održivom razvoju i uspostavi sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu u skladu s ciljevima cirkularne ekonomije, dogodio se u kratko vrijeme drastični obrat. Povjerenje građana na izborima dobili ste upravo iz razloga što je građanima bilo dosta Milana Bandića i njegove kriminalne hobotnice (bile su to i Vaše riječi) i željeli su promjenu neodrživog, među ostalim segmentima i uspostavom upravo održivog sustava gospodarenja otpadom koju ste im obećavali. Tzv. Centar za gospodarenje otpadom u Zagrebu sa spalionicom/suspaljivanjem nije dio Vašeg programa/Vaše platforme, a najmanje održivog razvoja, ni zelene ekonomije! Zbog toga, Vi i Vaši zamjenici nemate mandat birača za nastavak ovog štetnog i neodrživog (ekonomski, financijski, ekološki i zdravstveno) projekta Milna Bandića i njegove interesne grupacije, koja očigledno nastoji pronaći put do novog mentora”, poručili su Tomaševiću.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Komentiraj