Udruga Željke Markić podržala prosvjed u Vukovaru

Ivo Cagalj/PIXSELL

Udruga U ime obitelji u četvrtak je priopćenjem izrazila podršku najavljenom prosvjedu protiv šutnje institucija hrvatskog društva o problemu neprocesuiranja ratnih zločina u Vukovaru.

“U ime obitelji podržava prosvjed u Vukovaru kao i svako drugo djelovanje koje traži od Državnog odvjetništva RH da obavlja svoj posao slobodno i neovisno od utjecaja politike – što, nažalost, već dugi niz godina nije slučaj”, navodi se u njihovom priopćenju.

“Činjenica je da još uvijek, gotovo 25 godina nakon Domovinskog rata, nisu procesuirani počinitelji najtežih zločina protiv čovječnosti te da se istovremeno neprekidno ukazuje na to da pojedinci koji su počinili te ratne zločine sudjeluju u političkom životu Hrvatske. Takav propust isključivo je posljedica nedjelovanja nadležnih institucija. U ime obitelji sustavno ukazuje na činjenicu da se na čelnim pozicijama DORH-a još od 2000. godine izmjenjuje uzak krug ljudi koji ne obavljaju posao koji bi trebali, već funkcioniraju kao produžena ruka HDZ-a i SDP-a, i čije nedjelovanje uzrokuje veliku štetu društvu te produbljuje nesigurnost i nepovjerenje građana u pravednost i učinkovitost javnih institucija. Navedena sprega uskog kruga interesnih skupina i politike na štetu hrvatskih građana omogućuje i potiče korupciju, krađu i, kao u ovom slučaju, izostanak pravde za žrtve strašnih ratnih zločina u Hrvatskoj”, dodaju.

Udruga poručuje i kako he procesuiranje ratnih zločina i zadovoljenje pravde spram žrtava zločina počinjenih u Domovinskome ratu i njihovih obitelji u interesu svih hrvatskih građana i preduvjet razvitka hrvatskog društva.

Komentiraj