Udruga za podršku žrtvama i svjedocima obilježava 12. godišnjicu

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, usmjerena na pružanje sveobuhvatne podrške žrtvama i svjedocima u kaznenim i prekršajnim postupcima te na poboljšanje njihovog pravnog, ekonomskog i društvenog položaja, obilježava 12. godinu svog djelovanja.

Udruga je osnovana 19. rujna 2006. godine, a kroz rad Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006 i Referentne centre u Vukovaru, Osijeku i Varaždinu u proteklih 12 godina pružila je podršku za više od 10 tisuća osoba.

Rad temelji na vrijednostima i promicanju volonterstva, jer, kako ističu u priopćenju, upravo posebno educirani volonteri pružaju podršku na 116 006 liniji Nacionalnog pozivnog centra te u Referentnim centrima. Njih više od 200 je dosad volontiralo u nekom od programa Udruge te je dosad odrađeno više od 50 tisuća volonterskih sati.

Povodom godišnjice, Udruga će tijekom rujna i listopada kroz brojne aktivnosti na području Zagreba, Vukovara, Osijeka, Varaždina i Čakovca educirati i senzibilizirati građane te održati stručne skupove.

U Zagrebu će se tako, uz 12. godišnjicu obilježavanje osnutka, Danom otvorenih vrata obilježiti i peta godina osnivanja programa Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na kojem će biti predstavljeni nagrađivani volonterski programi povodom novootvorenog natječaja za novu generaciju volontera i upoznavanje sustava podrške u Republici Hrvatskoj. Nacionalni pozivni centar osnovan je 16. srpnja 2013. godine, a do sada je na besplatnom broju 116 006 zaprimio više od sedam tisuća poziva građana.

Slijedi tribina “Kako do iskustva?”, 25. rujna, na kojoj će volonteri pričati o iskustvima i izazovima volontiranja u Nacionalnom pozivnom centru te 28. rujna javna akcija “Imaš pravo!“ na kojoj će zaposlenici i volonteri na Cvjetnom trgu aktivnostima informirati i senzibilizirati građane o nužnosti pružanja podrške žrtvama i svjedocima.

Na konferenciji “Godina dana implementacije Direktive 2012/29/EU: uspjesi i izazovi“, koja će se održati 1. listopada, stručnjaci sa iskustvom pružanja podrške žrtvama i svjedocima u Hrvatskoj istaknut će svoja iskustva i podijeliti prijedloge za poboljšanje sustava.

Uz suradnju s Ministarstvom pravosuđa, s kojim je potpisala sporazum o nastavka rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Udruga je bila član Povjerenstva koje je izradilo Nacionalnu strategiju razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u RH za razdoblje od 2016. do 2020., a članica je i europske krovne organizacije Victim Support Europe. Također, u partnerstvu s još deset organizacija civilnog društva, u projektu “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ pruža pomoć i podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima.

Komentiraj