Udruga Roda: “Ministarstvo zdravstva odgovorno što porodi u kući nisu dio sustava”

Udruga Roda istaknula je da je Hrvatska jedna od rijetkih u Europskoj uniji u kojoj porodi u kućama nisu dio zdravstvenog sustava, za što je, ističu, odgovorno Ministarstva zdravstva. Udruga se oglasila nakon tragične smrti novorođenčeta na porodu u Ivancu.

“Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europskoj uniji u kojoj je primaljska skrb dostupna isključivo unutar rodilišta, a porodi u kućama za porode i kod kuće nisu dio zdravstvenog sustava, što znači da za zdrave trudnice, rodilje i babinjače skrbe liječnici ginekolozi i porodničari, a ne primalje. U drugim europskim zemljama, primaljska skrb je uobičajena za trudnice, rodilje i babinjače i žene mogu slobodno birati mjesto poroda uz punu podršku zdravstvenog sustava. U praksi to znači da kada se žena odluči za porod izvan bolnice, ona može jednostavno doći do odabrane primalje koja će skrbiti o njoj tijekom trudnoće i poroda, a druge specijaliste u skrb uključuje prema svojoj stručnoj procjeni i potrebi žene”, kažu iz Udruge.

Ističu da u dvadeset godina djelovanja njihova udruga zagovara mogućnost odabira primaljske skrbi unutar rodilišta, u odvojenoj kući za porode ili u vlastitom domu, za sve žene koje takvu skrb žele ili kojima je primaljska skrb prikladnija zbog toga što žive u udaljenim mjestima i na otocima. No, Ministarstvo zdravstva i dalje uporno odbija uključiti primaljsku skrb i porode izvan bolnice u sustav redovne zdravstvene zaštite. Ministarstvo zdravstva smatramo odgovornim za svaki loš ishod izvanbolničkih poroda, uključujući i porode kod kuće, zbog nedostatka političke volje da se zdravstvena skrb žena i novorođenčadi tijekom poroda uredi sukladno dobrim praksama u Europi i svijetu te sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

S podrškom ili bez nje, porodi kod kuće se događaju – što planirano, što zbog toga što roditelji žive udaljeno od najbliže bolnice. “Na kraju, žene imaju pravo, prema presudi Europskog suda za ljudska prava u slučaju Ternovsky protiv Mađarske, birati mjesto gdje će rađati. Ista presuda ukazuje na to da je odgovornost svake države da osigura okvir u kojem se porodi izvan bolnica mogu odvijati na najsigurniji način”, ističu.

Iskustva u Hrvatskoj, ali i u drugim europskim zemljama, pokazuju da u pravilu, porodi kod kuće na kojima prisustvuje samostalna primalja, završavaju dobrim ishodom – rođenjem zdravog djeteta i zdravom rodiljom. U Hrvatskoj, zbog nedostatka jasnog okvira u kojem se kućni porodi odvijaju, roditelji i djeca dodatno su uskraćeni i u zdravstvenoj zaštiti i u administrativnim obavezama. Kao primjer, udruga navodi da bolnički pedijatri, ali i oni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti često odbijaju pregledati novorođenčad rođenu izvan zdravstvene institucije, što za sobom povlači otežano cijepljenje nakon poroda kao i obavljanje testova probira i sl.

I u Hrvatskoj, kao i u svijetu, žene u sve većem broju traže mogućnost rađanja u svom domu, uz primalju. U vrijeme pandemije koronavirusa takvih je žena sve više. Na kraju, iz udruge Roda kažu da je odgvoornost na Ministarstvu zdravstva da Zakon o primaljatvu žurno provede u djelo i time omogući ženama porod izvan bolnice uz stručnu podršku primalje kao integrirani dio redovnog zdravstvenog sustava. Tada bi rizik tragedija poput ove posljednje bio sveden na minimum.

Komentiraj