Zeljko Lukunic/PIXSELL

Udruga Potrošač tražila obustavu prodaja dionica HT-a, država ih odbila

Udruga Potrošač zatražila je od CERP-a da se odgodi javna dražba dionica HT-a jer smatraju da javnost nije obaviještena o pravoj vrijednosti dionica te tvrtke

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) odbio je u ponedjeljak zahtjev udruge Potrošač za obustavom javne licitacije dionica Hrvatskog telekoma koje su bile u vlasništvu Republike Hrvatske. Kako doznaje Nacional, udruga Potrošač zatražila je od CERP-a da obustavi javnu licitaciju dionica HT-a jer smatraju da javnost nije obaviještena o pravoj vrijednosti dionica HT-a i to zbog tužbe koju ta udruga vodi protiv Hrvatskog telekoma. Naime, u lipnju ove godine Vrhovni sud donio je rješenje kojim se prihvaća revizija i ukida presuda Županijskog suda u Zagrebu te je slučaj u kojem udruga Potrošač traži naknadu od minimalno 150 milijuna kuna vraćen na ponovno suđenje. Udruga Potrošač tužila je HT jer smatra da su u ovoj tvrtki oštetili svoje korisnike s krivim obračunavanjem impulsa u fiksnoj telefoniji. U zahtjevu upućenom CERP-u udruga Potrošač tražila je suspenziju prodaje državnih dionica HT-a jer smatraju da potencijalni kupci nisu upoznati s činjenicom da HT može izgubiti sudski spor koji u konačnici može biti vrijedan nekoliko stotina milijuna kuna, što bi automatski smanjilo vrijednost dionica te tvrtke. Osim toga, u udruzi Potrošač smatrali su da ne bi trebalo prodavati dionice u državnom vlasništvu po hitnom postupku u trenutku kada Hrvatskom vlada tehnička vlada.

Usprkos tome, u ponedjeljak je na Zagrebačkoj burzi putem javne dražbe prodano svih deset paketa po 50 tisuća dionica Hrvatskog telekoma, za ukupno 72,8 milijuna kuna ili 1,55 milijuna kuna više nego što je bila ukupna početna cijene za te dionice. Burzovna dražba održala se po nalogu Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji je krajem studenoga oglasio prodaju ukupno 500.000 dionica, što čini 0,6 posto od ukupnog broja izdanih HT-ovih dionica. Paketi dionica na dražbi prodani su po cijenama između 2,11 i 2,46 posto višima od početnih.

Pritom je jedan paket prodan po 2,46 posto višoj cijeni od početne ili za 7,3 milijuna kuna, dok je ostalih devet “postiglo” 2,11 posto više cijene od početnih te im je u konačnici prodajna cijena bila po 7,275 milijuna kuna. Početna cijena svakog pojedinačnog paketa od po 50 dionica bila je 7,125 milijuna kuna, odnosno ukupno 71,25 milijuna kuna, a dražbom je za svih deset paketa postignuta cijena viša za 1,55 milijuna kuna. Pojedinačni paketi HT-ovih dionica na dražbi su se prodavali po načelu “sve ili ništa” te s varijabilnim završetkom, pri čemu je dražbovni korak po paketu iznosio 25 tisuća kuna. U obavijesti o održanoj dražbi na Zagrebačkoj burzi navodi se da je kupac osam paketa bila Zagrebačka banka, a po jedan su stekli Interkapital vrijednosni papiri i Raiffeisenbank Austria (RBA).

U odgovoru udruzi Potrošač CERP je napisao da se dionice HT-a ne prodaju po hitnom postupku i da je cijeli proces prodaje tih dionica napravljen u skladu s pravilima Zagrebačke burze te da smatraju da je HT obavijestio potencijalne kupce o mogućoj financijskoj odšteti koju bi mogli platiti u navedenom sudskom sporu, i to u revizorskim izvješćima objavljenim od 2007. do 2010. “Ta izvješća javno su dostupna na stranicama Zagrebačke burze te su javnost i zainteresirani kupci javno obaviješteni o tome, a odluku o kupnji dionica svaki potencijalni ulagač donosi na vlastitu odgovornost, nakon što sam izvrši procjenu rizika ulaganja u vrijednosni papir“, stoji u odgovoru CERP-a na zahtjev udruge Potrošač.

Komentiraj