Zvonimir Ferina, Mario Draušnik

Udruga Pink life obilježila Međunarodni dan narcisa, dan posvećen oboljelima od rakad

Udruga Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. – life) obilježila je u subotu Međunarodni Dan Narcisa na čak 14 lokacija u Zagrebu. Centralna akcija održala se na Cvjetnom trgu, a narcise su se dijelile s ciljem osvještavanja javnosti o raku, potpore oboljelima, smanjenja smrtnosti od raka i poboljšanja kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji. Članovi Udruge P.I.N.K. – life, brojni prijatelji, liječnici, medicinske sestre te oboljele žene, rame uz rame dijelili su narcise uz prikupljanje donacija građana, te time obilježili Međunarodni Dan Narcisa – dan posvećen oboljelima od raka.

Međunarodni Dan Narcisa – Daffodil day poseban je dan posvećen oboljelima od raka. Dan narcisa prvi je puta održan 1957. godine u Torontu u Kanadi u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society). Nakon toga se obilježavanje Dana narcisa proširilo na cijelu Kanadu te među drugim organizacijama za rak u cijelom svijetu, uključujući američko, irsko i australsko udruženje za borbu protiv raka. U Hrvatskoj je prvi puta održan 1997. godine u organizaciji studenata tadašnjeg Fakulteta za defektologiju.

Dan Narcisa predstavlja jedan od najvažnijih događaja u svijetu kad je pitanje izražavanje
podrške svim oboljelima od raka. Narcise su odabrane kao simbol proljeća i buđenja nove
nade. U svijetu su narcise poznate kao simbol nade za oboljele od raka, iz razloga što svojim buđenjem i cvjetanjem u proljeće simboliziraju nadu u ozdravljenje. Mnogostruki oblici narcisa, njih oko 10 000 sorti i gotovo toliko naziva cvjetova, mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih. Narcis u konačnici predstavlja nadu za budućnost bez raka kao prvi i najotporniji proljetni cvijet.

Obilježavanjem ovog dana javnost se osvještava o raku, pokreće se građane da daju svoju
potporu u ustrajnom traženju bolje edukacije, educira se građane o prevenciji,
odgovarajućim pregledima u svrhu ranog otkrivanja te o najboljim oblicima liječenja. Udruga P.I.N.K. Life pridružuje se ostalim zemljama u obilježavanju Daffodil day-a, akcijom na Cvjetnom trgu i 14 drugih lokacija u Zagrebu.

Donacije prkupljene u ovoj javno zdravstvenoj manifestaciji koristit će se za različite
aktivnosti Udruge vezane uz jačanje svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka te
psihosocijalni oporavak oboljelih. Krajnji cilj ove akcije kao i svih ostalih akcija Udruge P.I.N.K. u 2019. godini je usvajanje Nacionalnog plana borbe protiv raka, kroz institucije u Vladi i Saboru Republike Hrvatske.

Zloćudne novotvorine (rak) s udjelom od 26,1% predstavljaju drugi uzrok smrtnosti u RH. U 2015. godini u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 22 503 novooboljelih od raka, (HZJZ, Registar za rak, RH. Incidencija raka u Hrvatskoj 2015., Bilten 40, Zagreb 2018). Na muškarce otpada 53%, a na žene 47% novooboljelih od raka.

Prema statističkim podacima iz 2015. godine standardizirana stopa smrtnosti od karcinoma
za EU je bila 260,6 na 100 000 stanovnika, Izvor (Eurostat). Hrvatska od svih 28 članica EU drži drugo mjesto sa stopom smrtnosti u 2015. od 335,7 na 100 000 stanovnika. Prvo mjesto drži Mađarska sa stopom smrtnosti od 345,7 na 100 000 stanovnika. Standardna stopa smrtnosti od raka za muškarce u Hrvatskoj iznosi 481,1 na 100 000 stanovnika i najviša je u EU, (Izvor: Eurostat).

Obilježavanje Međunarodnog Dana Narcisa udruge P.I.N.K. life odvija se pod
pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva
zdravstva, Gradske skupštine Grada Zagreba te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Udruga Pogled iz novog kuta – P.I.N.K. life okuplja onkološke bolesnike, socijalno ugrožene osobe, zdravstvene djelatnike, volontere, kao i osobe društveno i socijalno osviještene za ovaj problem. Cilj udruge je poboljšati kvalitetu života, socijalnu uključenost i prava pacijenata oboljelih od malignih bolesti, njihovih obitelji i mladih liječenih od malignih bolesti.

Komentiraj