Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske: Nacionalni stožer se oko tržnica “pogubio”

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život” u srijedu je poručila kako se Nacionalni stožer, uz sve dobro što je napravio oko sprječavanja koronavirusa, “pogubio” kada su u pitanju poljoprivreda i tržnice.

“Uz sve dobro što je Nacionalni stožer napravio oko sprečavanja koronavirusa, na tržnicama i poljoprivredi je sve krivo rađeno te se tu pogubio”, tvrdi stožer udruge “Život” u dopisu ministrici poljoprivrede Mariji Vučković.

Pritom navode kako su već dva dana pojedine tržnice spremne za rad, ali se još uvijek čeka dozvola stožere s jučerašnjim obrazloženjem da većina tržnica nije spremna.

“To je apsolutno loša procjena jer poljoprivrednici ne mogu više čekati te je trebalo donijeti dozvolu za otvaranje tržnica i kako se koja tržnica pripremi za rad po njihovim uputama mogla bi se odmah otvoriti”, ističu iz Udruge.

Smatraju i kako je resorno Ministarstvo poljoprivrede trebalo na stožer vršiti pritisak i davati informacije o specifičnosti rada u poljoprivredi pa onda ne bi bio toliki problem s tržnicama i propusnicama, koji u nekim segmentima još traje.

“Osim toga, po svemu ispada da se tržnice nisu trebale niti zatvarati, osim dva-tri dana dok se ne pripremi rad tržnica na siguran način”, smatraju u udruzi “Život”.

U dopisu poručuju ministrici Vuković i kako je “krajnje vrijeme da razmisli o sudbini svojih suradnika (pomoćnika, državnih tajnika, voditelja uprava) koji već desetljećima sjede u Ministarstvu poljoprivrede i sukreatori su odluka koje izravno štete hrvatskoj poljoprivredi, a posredno i samoj ministrici, kao i bivšim ministrima”.

Tvrde pritom kako je “očito da je mnogima od njih jedini cilj djelovanja domoći se ministarske pozicije i spremni su podmetanjem loših mjera, zakonskih prijedloga i odluka (što je posebno vidljivo i iz zadnjih odluka vezanih uz situaciju s Covid-19 pandemijom i otvaranjem tržnica) potkopavati rad ministrice”.

“Nije problem u ministrima, problem je u ministarstvima! Ne možemo od ljudi koji su nas doveli u ovakvo stanje očekivati da će nas iz istoga i izvući”, smatraju u udruzi “Život”.

Traže i da se prestane s razvijanjem tuđih ruralnih krajeva. “Pod utjecajem 25 godina loših poljoprivrednik politika i uvozno-trgovačkog lobija, mi smo umjesto razvijanja vlastitih ruralnih krajeva razvijali tuđe ruralne krajeve”, ističe u dopisu stožer udruge OPG Hrvatske “Život”.

Komentiraj