Udruga kritičara proglasila ‘Nomadland’ najboljim filmom 2020. godine

Frances McDormand i Delroy Lindo slavili su u glumačkim kategorijama

Dramu ‘Nomadland’ redateljice Chloe Zhao prestižna američka Nacionalna udruga filmskih kritičara proglasila je najboljim filmom 2020. godine. Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Frances McDormand, iz istog filmskog ostvarenja.

Šezdesettrogodišnja McDormand glumi ženu koja gubi sve u velikoj krizi 2008., spakira stvari u svoj automobil i odlučuje živjeti nomadskim životom, vozeći se američkim zapadom nakon ekonomskog sloma maloga grada.

Nagrada za najboljeg glumca po mišljenju Udruge pripala je Britancu Delroyu Lindu (68), koji glumi vijetnamskog veterana u ratnoj drami Spikea Leeja “Da 5 Bloods”.

Bugarska glumica Maria Bakalova (24) osvojila je nagradu za najbolju sporednu ulogu u nastavku filma “Borat” Sache Barona Cohena, a nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu pripala je 73-godišnjem američkom glumcu Paulu Raciju za ulogu u drami “Sound of Metal”.

Dokumentarni film “Collective” Rumunja Alexandera Nanaua o strašnom požaru koji je izbio 2015. godine u noćnome klubu u Bukureštu, pri čemu su smrtno stradali deseci ljudi, Nacionalna udruga filmskih kritičara proglasila je najboljim stranim filmom u 2020.

Inače, Udrugu je 1966. osnovao Joe Morgenstern, sjedište joj je u New Yorku, a čini je više od 60 najboljih filmskih kritičara iz raznih američkih listova i časopisa, među kojima su The New Yorker, The Los Angeles Times, The New York Times, The Wall Street Journal, The Christian Science Monitor i NPR. Satanci udruge inače se održavaju u njujorškom filmskom društvu Lincoln Center, prenosi The Hollywood Reporter. Ove godine, putem prijenosa uživo društvenom mrežom Twitter, održan je 55. sastanak udruge. Pobjednike je uživo preko Twittera objavljivao kritičar Justin Chang, koji obnaša funkciju predsjedavajućeg NSFC-a.

Francis McDormand sljedeće godine ulazi u povijest dodjele Oscara

film ‘Nomadland’ slavio je na filmskom festivalu u Torontu, koji je i inače glavni indikator za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma. Publika bira tri najbolja filma, pa je tako 2018. godine pobijedila „Zelena knjiga“, 2017. „Tri plakata izvan grada“, 2013. „12 godina ropstva“, a 2010. „Kraljev govor“. Svi ti filmovi nekoliko mjeseci kasnije osvojili su Oscara za najbolji film.

Nakon pobjede na festivalu u Torontu, “Nomadland” je glavni favorit za Oscara

 

Komentiraj